Svijet

Izraelske snage od 2000. godine uhapsile 135.000 Palestinaca, među kojima 21.000 djece

Izraelske snage uhapsile su 135.000 Palestinaca od Druge intifade, koja je započela 28. septembra 2000. godine, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Odbor zatvorenika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) izdao je saopštenje u povodu Druge intifade, također poznate kao Intifada Aksa, koja se dogodila prije 23 godine.

Navedeno je kako su izraelske snage od 2000. godine zarobile 135.000 Palestinaca, uključujući 21.000 djece.

Među privedenima je više stotina akademika, novinara, uposlenika nevladinih udruženja i međunarodnih organizacija te brojnih ministara.

U saopštenju se navodi da je među pritvorenima 2.600 žena, a da su njih četiri rodile djecu u zatvoru u teškim i ograničenim uvjetima.

Izraelske vlasti provode teška pogubljenja mučenjem, ubistvom i medicinskim nemarom. Konstatirano je da su posljednjih godina povećani slučajevi pritisaka, uznemiravanja i rasističkog poticanja na zatvorenike.

Najmanje 114 Palestinaca izgubilo je živote u izraelskim zatvorima kao rezultat “mučenja, namjernog ubijanja i medicinskog zanemarivanja” u razdoblju od 23 godine.

Trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi oko 5.200 Palestinaca, uključujući 170 djece, 24 zatvorenika oboljela od raka.

Specijalni koordinator Bliskoistočnog mirovnog procesa Ujedinjenih naroda (UN) Tor Wennesland izjavio je jučer da Izrael drži 1.264 Palestinca u administrativnom pritvoru, što je najveći broj u posljednjih deset godina.

Druga Intifada (intifada na arapskom znači “ustanak”), označava izraelsko-palestinski sukob koji je počeo u septembru 2000. godine, nakon što je 28. septembra izraelski političar Ariel Sharon, tada vođa desničarske stranke Likud, ušao na prostor jerusalemskih džamija (velika džamija se zove Al-Aksa), gdje se do 1. vijeka nalazio jevrejski hram.

Nasilje se brzo proširilo regijom nakon sukoba Palestinaca i izraelskih vojnika u kojima je poginulo sedam, a povrijeđeno 250 osoba i 13 izraelskih vojnika.

Tokom Druge intifade, koja je trajala pet godina, živote je izgubilo 4.412 Palestinaca, a 48.322 ih je ranjeno. U sukobima je s izraelske strane poginulo 1.069 ljudi, a povrijeđeno 4.500. Tokom Druge intifade, Zapadna obala i Pojas Gaze svjedočili su invaziji izraelskih vojnika, uništenju hiljada kuća i poljoprivrednih zemljišta.

Druga intifada završila je sporazumom o prekidu vatre postignutim između palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i Sharona u februaru 2005. godine.

Prihvati notifikacije