Svijet

Izrael nastavio s napadima u oblasti Khan Younisa

Izrael je u subotu nastavio sa kampanjom protiv Hamasa u oblasti Khan Younis u Gazi, dok je loše vrijeme pogodilo raseljene Palestince koji traže utočište dalje na sjeveru u razorenoj enklavi.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Stanovnici su prijavili jaku zračnu i tenkovsku vatru na Khan Younis, dio južne Gaze koji je postao žarište izraelske kopnene ofanzive na Hamas, i oko dvije tamošnje glavne bolnice.

Pročitajte još

Hamas je saopćio da su njegovi borci ispalili protutenkovsku raketu na izraelski tenk u jugozapadnom dijelu Khan Younisa.

Izraelska vojska saopćila je da je ubila najmanje 11 naoružanih ljudi koji su pokušavali da podmetnu eksploziv u blizini trupa i druge koji su pucali iz pušaka i raketnih granata na vojnike u Khan Younisu. Tokom protekle sedmice, dodaje se, komandosi su ubili više od 100 militanata i upali u skladišta oružja.

Palestinska grupa Islamski džihad, udružena s Hamasom, saopćila je da su se njeni borci sukobili s izraelskim snagama u toj oblasti i da su ispalili rakete na Izrael.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo je da su izraelski udari zabilježeni u blizini najveće funkcionalne medicinske ustanove na jugu, bolnice Nasser i bolnice Al-Amal, gdje je jedna osoba ubijena u dvorištu, prema palestinskom Crvenom polumjesecu.

Izraelsko bombardovanje je kompromitovalo zdravstvenu zaštitu i ugrožavalo živote ljekara, pacijenata i raseljenih lica, rekao je glasnogovornik ministarstva Ashraf Al-Qidra.