Politika

Izetbegović: Trojka se bavi nelegalnim smjenama kadrova, nećemo podržati smjenu Heleza

Osvrnuo se i na evropski put BiH. Naveo je kako od posljednje izvještaja Evropske komisije.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije održalo je sjednicu na kojoj je usvojeno osam zaključaka. Lider SDA Bakir Izetbegović osvrnuo se na rad domova federalnog parlamenta i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ali i Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Veliki broj kritika upućen je na račun vladajuće koalicije, s naglaskom na Trojku. Najavio je i upućivanje u pralamentarnu proceduru prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na integritet izbornog procesa.

Danas je ravno godinu dana kako su konstituisani domovi u PFBiH tako da se može komentarisati rad, odnosno nerad ta dva doma. Radi se o izuzetno lošem rezultatu koji j ispod svakog očekivanja. To nije mišljenje opozicione stranke to su činjenice. Predstavnički odom PFBiH održao je sedam redovnih sjednica za godinu dan,a od kojih dvije nisu ni završene. U prvoj godini tekućeg mandata usvojeno je manja zakona nego na prve dvije sjednice prošlog saziva. Ni Vlada ni PFBiH nemaju svoje programe rada. To se reflektuje na makroekonomske pokazatelje. U FBiH se bilježi pad izvoza, industrijske proizvodnje i potrošnje, najavljeno je povećane ciljna električne energije što će posljedično biti generator drugih poskupljenja. Svjedočimo zatvarnju pogona i gubitku radnih mjesta i to je nažalost tek početak. Neefikasan Predstavnički dom PSBiH. Vijeće minsitra predvidjelo usvajanje 50 zakona u prvoj godini, usvojeno je pet”, naveo je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA traži da nadležne institucije Bosne i Hercegovine istraže tvrdnje zvaničnika SNSD-a i SDP-a o radikalizaciji, militarizaciji, postojanju kampova za obuku u RS i FBiH, te da, ukoliko se ima istine u tim tvrdnjama, poduzmu korake iz svoje nadležnosti.

“Posebno ozbiljnu istragu tražimo o tvrdnjama Ministra odbrane BiH o postojanju ruskih paramilitarnih kampova na teritoriji entiteta RS. Činjenica da su sigurnosne agencije BiH, nad kojima je „Trojka“ kontrolu prepustila SNSD-u, promptno i prije ozbiljne provjere reagovala negirajući tvrdnje Ministra odbrane BiH, a nisu to uradila nakon optužbi čelnika SNSD-a i ministra MUP-a RS-a o radikalizaciji u FBiH, izazivaju dodatne sumnje u motive takvih postupaka. Predsjedništvo SDA smatra da je deplasirano glasanje samo o smjeni ministra odbrane BiH, jer smjenu zaslužuje cijelo Vijeće ministara BiH”, naveo je Izetbegović.

Osvrnuo se Izetbegović i na evropski put BiH. Naveo je kako od posljednje izvještaja Evropske komisije vlasti u BiH nisu učinile ništa na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom. Podsjetimo da je Evropska komisija u posljednjem izvještaju pozdravila napredak i usvajanje zakona koji do sada, u mandatima prethodnih vlasti koju su činile i SDA, nisu usvojeni. Dali su BiH i uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Prvi od 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije jeste izmjena izbornog zakonodavstva, ne možemo očekivati da će onaj dio zakona koji podrazumijeva izmjene Ustava biti ubrzo, ali imamo usglašen paket izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na transparentnost i integritet izbornog procesa minimum koji trebaju podržati svi kojima je zaista stalo do poštenih izbora i članstva BiH u EU. Stoga će Klub zastupnika SDA u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na integritet izbornog procesa”, rekao je Izetbegović.

Rad Vlade FBiH na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA je ocijenjen lošim. Izetbegović je naveo kako se već “osam mjeseci isključivo bave smjenama i imenovanjima kršeći zakonske procedure”.

“Svjedoci smo da se izlazi u susret HDZ-u kod izbora i imenovanja, kojem se prepoštaju bitni sektori, i na pozicije postavljaju nekompetentni kadrovi iz „Trojke“. Posljednji primjer su imenovanja u upravi Razvojne banke FBiH, nad kojom je kontrola prepuštena HDZ-u BiH i kumu nametnutog premijera Nermina Nikšića. Posljedica imenovanja nekompetentnih osoba na bitne pozicije se već vide. Recimo slučaj u Elektroprivredi BiH čiji vođenje je povjereno bivšem direktoru lokalnog komunalnog preduzeća, ovih dana dolazi na naplatu građanima kroz najavljeno poskupljenje električne energije”, naveo je Izetbegović i dodao.

“Da imenuju kompetentne i stručne kadrove ovo se ne bi dešaalo. Ne možete na čelo Elektroprivrede staviti čovjeka koji je vodio komunalno preduzeće u malom gradu u Bosni” kazao je Izetbegović, prenosi N1.

Prihvati notifikacije