Magazin

Izbjegnite nadimanje od graha: Dodajte samo 1 sastojak pred kraj kuhanja i zaboravite na gasove

Pasulj ili grah spada u grupu zdravih namirnica, a osim toga jeftin je i jednostavan za pripremu.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Obiluje aminokiselinama, proteinima, kompleksom vitamina B, dijetalnim vlaknima, sjajan je izvor bjelančevina i sadrži vitamine poput folata i gvožđa. Takođe, sadrži malo masnoće i malo kalorija, što ga čini glavnim sastojkom u mediteranskoj ishrani.

Možete da ga spremate na milion načina, a Balkanci najviše vole čorbast ili prebranac. Ljeti grah možete da koristite i u salatama.

Međutim, mnogi izbjegavaju da ga jedu zbog nadimanja, naročito u popodnevnim i večernjim satima kada nam može stvoriti stomačne tegobe i izbacivanje neprijatnih gasova. Ipak, ovu mahunarku možete da jedete bez straha od nadimanja, ako ga veče ranije potopite u vodu, pa sutradan isperete.

Nadutost je posljedica nemogućnosti organizma da vari složene hemijske supstance.

Procesom potapanja pasulja dolazi do rastvaranja tih supstanci u vodi, te kada se prva voda baci, a grah počne da se kuha, udio tih složenih supstanci je daleko manji. Upravo to stvara nadutost u organizmu i povećava njegov intenzitet.

Ali, postoji još jedan trik i to mnogo jednostavniji. Sve što treba da uradite jeste da u šerpu u kojoj se kuha grah dodate kašiku sušene nane ili par listića nane i to 20 minuta pred kraj. Ne morate da brinete, ova začinska biljka neće promijeniti ukus graha, piše Stvar ukusa.