Kultura

Iza ovih kultnih pjesama kriju se tužne istinite priče

Neke od pjesama koje publika u regionu i danas sluša, napisane su po istinitim događajima.

FOTO: ARHIV INDEXI
FOTO: ARHIV INDEXI

Pjesma Zdravka Čolića ‘Ona spava’ krije potresnu sudbinu Milice Kostić, koja je 1974. godine skočila sa 11. sprata kada su za njom jurila petorica muškaraca koji su je htjeli silovati.

Milica je htjela izaći u susret nasilniku koji je zamolio da pozove njegovu djevojku, koja ima stroge roditelje da izađe, a onda se ispostavilo da je on s tom pričom samo namamio. Djevojka je shvatila šta je bio cilj nasilnika, a muškarce je na sve načine molila da je ne diraju.

Kao opciju da ne dođe do silovanja, vidjela je samo skok s 11. sprata, što je i napravila. Ovaj užasan zločin izazvao je i demonstracije u bivšoj Jugoslaviji. Tekst za pjesmu napisao je Velizar Šofranac, piše Azra.

Indexi – ‘Bacila je sve niz rijeku’

Kultni sarajevski bend „Indexi“ predvođeni Davorinom Popovićem do danas su jedan od omiljenih svim generacijama. Bili su jedan od prvih pop rock bendova na našim prostorima i izveli su brojne legendarne pjesme, a najpoznatiji su po dirljivim baladama.

Jedan od najvećih hitova je pjesma “Bacila je sve niz rijeku”, ali mnogi ne znaju kako je inspirirana autobiografskim događajima iz života frontmena Davorina Popovića, kao i kantautora Kemala Montena, koji je autor teksta.

– Uvijek govorim istinu, sve priče u mojim pjesmama su istinite. Koje god pjesme da se sjetite, sve su to prave priče. Naprimjer, pjesma “Bacila je sve niz rijeku” je istinita priča. Nije baš sasvim moja priča, dvije su priče spojene u toj pjesmi, jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dječačkih dana. Davor je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukaže prilika da ide u Ameriku. Ali već je bila trudna i ona se odluči, ono… pobaciti. I otud je taj dio ‘nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet’ – pričao je tako Monteno.

Navodno je za vrijeme koncerta Indexa u Švedskoj Popović mislio da vidi upravo tu djevojku, svoju nekadašnju ljubav, pa je sišao s pozornice u publiku i tražio je, ali nije je našao. Nakon što je otišla u Ameriku nikad je više nije vidio.

Što se tiče drugog dijela, on se odnosi na ljubav Kemala Montena.

– Zaljubio sam se u djevojku iz Čapljine i otišao tamo da je potražim. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, a ništa ne znam, ni gdje živi, kako se zove, ma ništa. A bilo je ljeto, osamdeset stepeni i odjednom, na nekom uglu, stoji ona bosa, a oko nje cvijeće. Prodaje cvijeće. I meni je ta slika ostala. Tako je nastao dio ‘stajala je usred bašte k’o najljepši cvijet’ – rekao je Monteno.

Muziku je napisao gitarist Indexa Fadil Redžić.

– Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, uhvatila me tuga pa sam čačkao po gitari i dogodilo se to. Dao sam to Kemi i on se zaljubio, to je sročio, a meni se na prvu nije svidjelo, taj tekst, usred bašte. Ali poslije mi je odgovarala, izuzetan tekst – rekao je Redžić.

Boris Novković: ‘Kuda idu izgubljene djevojke’ (‘Tamara’)

Boris Novković inspiraciju za pjesmu ‘Tamara’ našao je u priči svog prijatelja koji je ludo volio jednu Tamaru. Kako je pjevač jednom prilikom ispričao, ova djevojka mu se javila, tako što je na sekretarici na telefonu ostavila poruku, te mu se zahvalila na pjesmi koju je dobila.

Prljavo kazalište: Tu noć kad si se udavala

‘Tu noć kad si se udavala’ pjesma je koja se odnosila na ljubavnu priču člana benda Jasenka Houra i njegove djevojke koja ga je trebala čekati dok dođe iz vojske.

Ova priča imala je neobičan epilog. Kada se vratio iz vojske, Jesenko je imao zakazanu svirku i to na vjenčanju njegove djevojke, koja se udavala za drugog muškarca.

Riblja Čorba: Ostani đubre do kraja

Pjesma Riblje Čorbe ‘Ostani đubre do kraja’ posvećena je posebnoj osobi, jednoj od najpoznatijih manekenki 70-ih – Biljani Nevajdi Šević. Ona je Boru ostavila zbog drugog te se iz Beograda preselila u Sarajevo.

Prihvati notifikacije