Retrovizor

Iz Kartografske zbirke NUBBiH: Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. stoljeća

U ediciji Memoria Bosniaca, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine izdala je novu publikaciju pod nazivom „Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. stoljeća: iz Kartografske zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“.

FOTO:  NUB BIH
FOTO: NUB BIH

Autor i tehnički urednik publikacije je Teufik Osmanović, a glavni i odgovorni urednik je direktor NUBBiH dr. Ismet Ovčina.

Urednica publikacije je Muamera Smajić, dok su recenzenti Adnan Busuladžić i Adnan Kaljanac.

Publikacija obrađuje geografske karte koje su izdate do 20. stoljeća, a koje se nalaze u fondu NUBBiH u Odjelu specijalnih zbirki. Publikacija se sastoji iz nekoliko cjelina, i to: „Bosna i Hercegovina na kartama 16. stoljeća“, „Bosna i Hercegovina na kartama 17. stoljeća“, „Bosna i Hercegovina na kartama 18. stoljeća“ te „Bosna i Hercegovina na kartama 19. stoljeća“. Autor je evidentirao i nabrojao karte u bibliografiji karata, koja se nalazi u sklopu ove publikacije. Također, publikacija sadrži i registar naslova, registar autora i predmetni registar, kao i stručnu literaturu korištenu pri izradi publikacije, saopćeno je iz NUBBIH.

U recenziji, Adnan Kaljanac navodi da polazeći od 16. stoljeća i najstarije karte u fondu Specijalne zbirke, Hirsvogelove Sclavoniae, Croatiae, Carniae, Istriae, Bosniae finitimarumque regionum nova descriptio autor čitatelje odvodi u period 1565. godine, nastavljajući preko Orteliusovog Atlasa iz 1592. godine ka kartama iz 17. stoljeća.

Prateći hronologiju nastanka autor obrađuje tri karte iz ovog perioda koje se nalaze u posjedu NUBBiH, a zatim i jednu, Antonio Zatta La Croazia, Bosnia, e Servia: di nuova projezione, nastalu 1782. godine. Na kraju, uslijed činjenice da je iz perioda 19. stoljeća očuvan veći broj karata, autor Osmanović detaljno obrađuje karte ovog perioda.

Novo izdanje „Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. stoljeća: iz Kartografske zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“. bit će promovisano na 34. Internacionalnom Sarajevskom sajmu knjiga i učila 2023 (12. – 17. aprila 2023.) u Skenderiji, navodi se u saopćenju.

Prihvati notifikacije