Istraživanje pod nazivom “Francuska i svakodnevna prehrana” naglašava razlike u prehrambenom ponašanju između različitih dobnih skupina francuskog stanovništva, a najviše iznenađenja je upravo kod mladih.
Oni u dobi od 15 do 24 godine, kojih je 20 posto, ne znaju razlikovati tikvice i krastavce.
Kada su vidjeli sliku tikvice, 18 posto mladih mislilo je da se na slici nalazi krastavac, a 2 posto njih mislilo je da gleda sliku patlidžana. Među osobama koje su starije od 24 godine i ispitane na temelju istih slika rezultati također nisu bili obećavajući – 11 posto njih ne može prepoznati tikvice, a 10 posto njih tikvice brka s krastavcima.
Ne raspoznaju ni neko voće
Kad je riječ o drugoj hrani, postotak ljudi koji je ne mogu raspoznati nešto je manji – 16 posto Francuza brka grejp s crvenom narančom, a među mlađima od 25 godina ta je brojka nešto manja, tek 12 posto. A kada je u pitanju, primjerice, cvjetača, situacija je nešto bolja – samo 4 posto ispitanika u dobi od 15 do 24 godine nije prepoznalo ovo povrće.
Kako bi se mlade generacije potaknulo na bolju prehranu, kuhanje i konzumaciju svježih proizvoda, čak 83 posto mladih slaže se da bi ih u školama trebalo više i bolje informirati o prehrambenim proizvodima.
Mladi najviše jedu prerađena jela i fast food
Osim što ne raspoznaju voće i povrće, istraživanje je pokazalo da mladi sve rjeđe konzumiraju svježe voće i povrće i više posežu za prerađenim jelima, njih čak 44 posto. Uz to, 89 posto osoba u dobi od 15 do 24 godine preferira hranu bogatu škrobom, poput tjestenine, riže i krumpira, a 40 posto njih često jede konzerviranu hranu.
Više od polovice mladih u dobi od 15 do 24 godine, njih 59 posto, barem jednom mjesečno jede u restoranu brze hrane, u usporedbi s 37 posto cijele populacije. Također, samo 46 posto ispitanih kaže da svaki dan ili gotovo svaki dan kuha obroke sa svježim namirnicama, piše Index.hr.