Magazin

Od umjetne inteligencije strahuje 71 posto muzičara: Većina neće moći živjeti od stvaralaštva

Umjetna inteligencija će uskratiti prihode i ugroziti im budućnost, smatra 71 odsto anketiranih muzičara, rezultat je danas objavljenog francusko-njemačkog istraživanja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

To je prvi izvještaj o utjecaju umjetne inteligencije u muzici, zasnovan na „analizi tržišta, intervjuima stručnjaka, kao i na anketi sprovedenoj među više od 15.000 kreatora i izdavača, koji su članovi francuskog Sacem-a (Društvo autora, Kompozitori i muzički izdavači) i njemačkog GEMA.

Pročitajte još

Većina već koristi umjetnu iteligenciju

Klaus Goldhammer, generalni direktor Goldmedia, nejmačke konsultantske kompanije koja je sprovela studiju za francusko i njemačko udruženje, ističe da 35 posto ispitanih već koristi umjetnu inteligenciju, u oblasti koja se odnosi na stvaranje muzike.

„Nove tehnologije takođe izazivaju zabrinutost, a čak 71 odsto ispitanih strahuje da generativna umjetna inteligencija više neće dozvoliti muzičkim kreatorima da žive od svog rada u budućnosti“, dodao je Goldhamer.

Do 2028. godine, GEMA i Sacem procijenjuju „da bi se prihodi autora i stvaralaca mogli smanjiti za 27 odsto, što predstavlja ukupan gubitak od 2,7 milijardi eura“.

Zbog takvih procjena, 95 odsto muzičkih kreatora i izdavača zahtijeva veću transparentnost od kompanija koje razvijaju alate umjetne inteligencije.

„Oko 93 posto njih želi da političari daju veći značaj izazovima povezanim sa umjetnom inteligencijom i autorskim pravima“, dodaje se u izvještaju.