Magazin

Istraživanje otkrilo: Roditelji pingvini dnevno odspavaju više od 10.000 puta

Istraživači iz više zemalja, predvođeni Istraživačkim centrom za neuroznanost iz Lyona u Francuskoj.

FOTO: BRITANNICA
FOTO: BRITANNICA

Većina roditelja ima problem s nedostatkom sna, ali neki su pingvini smislili način da se odmore. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Science, podbradni pingvini koji se gnijezde dnevno odspavaju više od 10.000 puta.

Ipak, njihovo spavanje traju kratko, otprilike četiri sekunde.

Istraživači iz više zemalja, predvođeni Istraživačkim centrom za biologiju iz Lyona u Francuskoj, proveli su istraživanje uzgojem podbradnih pingvina i korištenjem daljinskog praćenja elektroencefalograma (EEG), koji otkriva promjene u moždanoj aktivnosti.

10.000 spavanja od četiri sekunde daje do 11 sati sna tokom dana, što istraživači smatraju primjerenim snom za roditelje pingvine. “Ako mikrospavanje ispunjava funkcije spavanja, onda bi životinje koje moraju biti budne mogle pribjeći ovoj strategiji spavanja”, pokazuje studija.

Iako je mikrospavanje zabilježeno kod drugih vrsta, uključujući ljude, istraživači kažu da im je bilo neobično otkriće kod pingvina.

Vjeruju da bi ova vrsta sna “mogla biti prilagođenost za suočavanje s potrebom da ostanu oprezni i zaštite svoje jaje, a da i dalje imaju koristi od spavanja”, piše Index.