BiH

Islamska zajednica u BiH osudila Milanovićevo negiranje genocida u Srebrenici

Islamska zajednica u BiH najoštrije osuđuje negiranje genocida u Srebrenici koje je, prema izvještavanju medija, u prisustvu najviših državnih zvaničnika uključenih u rad samita Procesa Brdo-Brijuni izrekao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

FOTO: MINA
FOTO: MINA

Negiranje genocida i pred međunarodnim sudovima utvrđenih činjenica o ratu u Bosni i Hercegovini je uvreda za sve preživjele žrtve, naročito majke Srebrenice, ali i podrška počiniocima i politikama koje tu ideologiju i danas baštine, kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Islamske zajednice.

Islamska zajednica poziva sve međunarodne faktore, a naročito zvaničnike Evropske unije (EU) i njenih članica, da nedvosmisleno osude ovaj sramni čin.

“Do sada je negiranje genocida dolazilo samo od onih srpskih i srbijanskih nacionalističkih krugova koji su za njega odgovorni i koji nastoje sačuvati rezultate zločina.

Zabrinjavajuća pojava je da sada otvoreno negiranje genocida dolazi i od predsjednika jedne države koja je članica EU, naročito kada znamo da je ona bila jedna od strana u međunarodnom oružanom sukobu i da je imala ulogu u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je ovaj istup ogolio, ne samo stavove gospodina Milanovića, nego i politiku koju vodi prema Bosni i Hercegovini, što bi morao biti razlog za zabrinutost svih zainteresovanih za stabilnost Balkana, a naročito garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi MINA.

Prihvati notifikacije