Kratkotrajni, ili akutni, uzroci uznemirenog želuca su trovanje hranom i virusni gastroenteritis, a simptomi akutnog stomačnog poremećaja obično uključuju mučninu, povraćanje ili dijareju. Iritiran želudac obično može da se leči kod kuće, ali, ako su simptomi ekstremni ili dugo traju, potrebno je potražiti medicinsku pomoć.
Iritiran želudac ne podnosi masnu i hranu punu šećera
Dugoročni ili hronični uzroci stomačnih tegoba mogu da budu sindrom iritabilnog crijeva i inflamatorne bolesti crijeva, a simptomi su obično dijareja, zatvor, gasovi ili nadimanje. U zavisnosti od uzroka, neke namirnice mogu da pomognu u ublažavanju uznemirenog želuca. Većini ljudi najviše će prijati pijenje dosta tečnosti, a supice i čorbe mogu da obezbijede i tečnost i neophodne hranljive materije. Namirnice koje treba izbjegavati, savjetuju gastroenterolozi, su one sa visokim sadržajem masti ili šećera. Neka hrana može da pogorša simptome iritiranog želuca, dok druga pomaže u njihovom ublažavanju.
Jogurt
Običan, nezaslađeni jogurt dobar je u slučaju grčeva u želucu, a i probiotici koje sadrže pomažu i u slučaju proliva i tokom uzimanja antibiotika. Jogurtom u organizam unosimo zdrave želudačne bakterije koje takođe smanjuju bol u tom području. Probiotici imaju zdravstvene prednosti za probavni i imuni sistem, a hrana bogata probioticima možda neće odgovarati ljudima koji imaju uznemireni stomak, uz napade povraćanja i dijareje. Međutim, nakon oporavka od ovih problema, jogurt je idealna namirnica koja će obnoviti crijevne bakterije.
Pire od jabuka
Jabuke sadrže antioksidante koji se zovu polifenoli. Prema studijama, polifenoli mogu da pomognu u ublažavanju upale koje imaju veze sa sindromom iritabilnog crijeva. Polifenoli u ishrani mogu da pomognu jer regulišu imuni odgovor osobe, čime ujedno kontrolišu upaluštitite sluznicu crijeva od oštećenja poboljšava mikrobiom crijeva – trilione mikroorganizama koji žive u digestivnom traktu.
S obzirom na to da se pire od jabuka lakše vari od svežih plodova, potrebno je skuvati jabuke, kao za kompot, i napraviti pire ili ih ispeći u rerni i od ispasirati pečene jabuke.
Pirinač
Pirinač je namirnica koja se lako vari, a pojačava apsorpciju, upijanje tečnosti. Pirinač, u slučaju dijareje, na primjer, može da stabilizuje stolicu i vrati je u normalno stanje, a pomaže i s neugodnim osjećajem u želucu zahvaljujući skrobu koji se hvata i oblaže sluznicu želuca.
Đumbir
Đumbir pomaže u slučaju povraćanja ili osjećaja mučnine. Dovoljno je pomiješati krišku oljuštenog đumbira sa vrelom vodom i ostaviti da se plod natapa nekoliko minuta. Đumbir takođe ima antiinflamatorna svojstva koja mogu da pomognu u ublažavanju sindroma iritabilnog crijeva.
Čorbe
Ako se čovjek ojseća loše, ne može normalno da jede ili mu se hrana zadržava u jednjaku, možda će najviše pomoći lagana supica od povrća i kostiju. Bujon od kostiju sadrži aminokiselinu glutamin. Studije su otkrile da glutamin igra važnu ulogu u održavanju crijevne barijere koja štiti telo od štetnih patogena i toksina. Takođe, glutamin pomaže čoveku da apsorbuje vodu i hranljive materije iz hrane.
Banane
Banane je dobro za nemiran želudac i normalizovanje stolice u slučaju dijareje. Sadrže kalijum, što je posebno važno u situacijama ako osoba nije neko vrijeme jela uslijed bolesti. Osim što nadoknađuju kalijum, banane nadoknađuju i druge elektrolite, koje čovjek može da izgubi uslijed povraćanja ili dijareje. Banane spadaju u blagu hranu, koja prija iritiranom želucu, i sprečavaju dalje stomačne tegobe. Zbog toga su dio poznate BRAT dijete (banane, pirinač, pire od jabuka i tost).
Čaj od nane
Čaj od nane pomaže, odnosno ublažava grčeve i gasove. Menta takođe opušta područje visoke napetosti između jednjaka i želuca pa može da uzrokuje kiselinu kod nekih ljudi. U slučaju da imate čest problem sa kiselinom, onda se preporučuje čaj od kamilice ili neki sličan umirujući biljni čaj.
Tost
Nema ni potrebe pominjati koliko je tost odličan kad je iritiran želudac. Dovoljno je parče tosta namazati sa malo domaćeg džema i pojesti ga jer takav obrok neće da uznemiri želudac, a pruža tijelu neophodan šećer i ostale hranjive materije.