Magazin

Imate hladna stopala? Ljekari naveli pet bolesti koje mogu biti uzrok tome

Nije neobično da je vašim stopalima hladno tokom zime, ali ako često navlačite debele čarape i zavlačite se pod tople deke kako biste zagrijali svoje promrzle nožne prste, moguće je da je za to krivo nešto drugo. Kako donosi Best Life, hladna stopala mogu biti povezana s nekoliko različitih zdravstvenih problema.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Hipotireoza

Hladna stopala možda vam pokušavaju poručiti da imate problema sa štitnjačom. “Štitnjača je važan dio metaboličkih funkcija u našim tijelima. Ako su vam stopala stalno hladna, vaša štitnjača možda ne proizvodi dovoljno hormona. To se stanje naziva hipotireoza, odnosno smanjena aktivnost štitnjače”, objašnjava doktorica Kelly Johnson-Arbor.

Dijabetes

Dijabetes također može dovesti do promjena na vašim stopalima i, uprkos tome što je to stanje vrlo često, lako može ostati nezapaženo duže vrijeme. Milioni slučajeva dijabetesa trenutno su nedijagnosticirani, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, a ljekar David Beatty kaže da hladne noge mogu biti znak da imate dijabetes.

”Dijabetičari imaju veliku vjerovatnoću da će razviti perifernu vaskularnu bolest, stanje u kojem je dovod krvi do ekstremiteta smanjen ili, u ekstremnim slučajevima, potpuno blokiran. Uz to, masti, holesterol i druge tvari stvaraju plak koji začepljuje arterije, smanjujući pritom dotok krvi u stopala. Kao rezultat može doći do poremećaja cirkulacije u ekstremitetima”, objašnjava Beatty.

Anemija

Stalni osjećaj hladnoće također je često povezan s anemijom, tvrdi Kellie K. Middleton.

“Ovo je stanje koje proizlazi iz nedostatka željeza ili vitamina B-12, što rezultira slabim protokom krvi i hladnim stopalima”, govori, napominjući da ljudi s anemijom često osjećaju pojačani umor, imaju blijedu kožu i ubrzano lupanje srca.

Problemi s plućima

Dr. John Landry objašnjava kako hladna stopala mogu ukazivati na nekoliko problema s plućima, uključujući hroničnu opstruktivnu bolest pluća, plućnu hipertenziju te plućnu emboliju. Osim hladnih stopala, oboljela osoba može primijetiti simptome kao što su kratkoća daha, umor te bolovi ili stezanje u prsima, a budući da je riječ o ozbiljnom zdravstvenom stanju koje može dovesti do stvaranja ugrušaka u plućima, potrebno je odmah javiti se ljekaru.

Trovanje

Doktorica Johnson-Arbor napominje da hladna stopala mogu ukazivati i na trovanje ribom. Uglavnom je riječ o tropskim vrstama ribe, a osim hladnih stopala, mogu se javiti i simptomi poput mučnine te bolova u stomaku, prenosi index.hr.

Prihvati notifikacije