Magazin

Ima dijuretička svojstva i potiče rad probave: Lisnato povrće koje ni kuhanjem ne gubi ‘snagu’

Cijelo ljeto, a i duže, možete uživati u prekrasnoj blitvi.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Povrće, koje je po svojoj popularnosti blizu tikvicama, ulazi u onu skupinu “zelenjave”, koje termičkom obradom ne gubi hranjive tvari, nego baš suprotno blitva postaje još hranjivija.

Ovo lisnato povrće tradicionalno se koristi u kuhinji, a upravo je na našem podneblju jedna od namirnica kojima su se hranile generacije i generacije. Nekad smatrana sirotinjskom hranom, vjerojatno jer je lako uzgojiva i dostupna u vrtovima veći dio godine, blitva je sve samo ne siromašna.

Obiluje gotovo svim vitaminima, a posebno K, C, E i A te mineralima, među kojima prednjače željezo i magnezij.

Blitva sadrži antioksidanse, osobito beta karotenom, luteinom i kolinom, i folnom kiselinom zbog čega se preporučuje ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama jer je folna kiselina ključna za razvoj ploda u ranoj fazi trudnoće.

Kako je niskokalorična, a obiluje vlaknima, nutricionisti je preporučuju za gubljenje viška kilograma. Blitva je poznata i po svojim diuretičkim svojstvima te potiče proizvodnju žuči i želučanih sokova koji pomažu probavi.

Od blitve se mogu pripremati razna jela – blitva na lešo, variva, nabujci, pite, ali i sarma, piše green.hr.