Jedno od njih su svakako Vezirske mahmudije čuvenog profesora kulinarstva iz Ugostiteljsko-turističke škole u Sarajevu Muhameda Duranovića, inače dobitnika čak 7 zlatnih i 1 asa na saveznim takmičenjima tadašnje Jugoslavije.
O kakvom čovjeku se govori svjedoči i podatak da je bio u stalnoj pratnji tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita kako bi pripremao svečane bankete, kao i da je kuhao za čak 27 državnika.
“Odrezak se sastoji iz jednog, u fileu su dva dijela – komada, medaljona je tri, a između njih i pikata i nuazeta je jedna šupljina, tako da nemamo ništa sa četiri komada. Ja sam izumio to jelo sa četiri komada i nazvao ga mahmudije, što u prevodu znači zlatnik. Po načinu pripreme dopunio sam ga i dao mu naziv teleće mahmudije na vezirski način”, rekao je svojevremeno profesor Duranović, otkrivajući sastav svojeg novog jela.
Za čitaoce Bosnainfo donosimo originbalni recept profesora Muhameda Duranovića za jelo Vezirske mahmudije (četiri komada u porciji).
Materijal: Telećeg filea 200 grama, 10 dekagrama riže, 5 dekagrama putera, 10 dekagrama pečurki, te 1/2 svježeg paradajza i začini.
Meso oblikovano u medaljone peče se na puteru i servira u kupi na podlozi od rižota od pečuraka.
Odozgo se stavljaju pečurke i polovina pečenog paradajza.
Ovako pripremljeno jelo inspiriše na vezira koji sjedi sa velikim turbanom.