Region

Hrvatska i SAD potpisali ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Ministar finansija Hrvatske Marko Primorac i podsekretar za ekonomski rast, energiju i okoliš u američkom State Departmentu Jose W. Fernandez u Vašingtonu su potpisali Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, objavljeno je sinoć iz Ministarstva finansija, prenose hrvatski mediji.

FOTO: ILUSTRACIJA/SHUTTERSTOCK
FOTO: ILUSTRACIJA/SHUTTERSTOCK

Time će se postići brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju svih vrsta dohotka i dobiti, ističe se u saopćenju Ministarstva.

Tokom sastanka obje strane su izrazile zadovoljstvo potpisivanjem te konvencije te pohvalile uspješno vođene pregovore i izvrsnu saradnju koja je prethodila svečanom potpisivanju.

Istaknute su brojne koristi i prednosti za ekonomiju, poduzetnike i građane, koje će biti omogućene stupanjem na snagu ove Konvencije, navodi se.

Iz Ministarstva ističu da se radi o dugo iščekivanom potpisivanju i značajnom iskoraku u odnosima dvije zemalje. Potpisivanje Konvencije još je jedan u nizu pozitivnih koraka u međusobnim odnosima Hrvatske i SAD, nakon odluke o ukidanju viza za hrvatske građane, koje će doprinijeti jačanju bilateralnih veza te intenziviranju buduće saradnje. Također, tim dokumentom olakšat će se trgovinska razmjena, omogućiti zamah novih investicija te potaknuti saradnja u brojnim područjima posebno prijenosa znanja – zaključuje se u saopćenju.

Prihvati notifikacije