Region

Imućni profesor ukrao salamu u supermarketu pa skupocjenim audijem htio zgaziti policajca

Profesor gastronomije (60) krao je hranu u trgovačkom lancu u Bjelovaru te je potom skoro pregazio policajca koji ga je htio zaustaviti na parkiralištu, piše portal Danica.hr.

FOTO: ILUSTRACIJA/SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: ILUSTRACIJA/SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Profesor se do supermarketa dovezao u skupocjenom Audiju A8 vrijednom barem 50.000 eura i potom napravio pravi rusvaj. U tom košmaru nekoliko ljudi je poprskano suzavcem, policajac je potegnuo oružje, a jedan je pripadnik policije bio skoro pregažen. I sve to zbog jedne salame i paketa dječje hrane.

Prema pravomoćnoj presudi koja je donesena ovih dana, on je u oktobru 2018. oko 14 sati u Bjelovaru “od zaštitara trgovačkog centra Spar zatečen u krađi te je pobjegao pred policijskim službenikom, sjeo u audi a8 i upalio motor”.

“Kad ga je policajac sustigao i stao ispred vozila te mu izdao zapovijed da izađe, automobilom je krenuo prema njemu koji je u cilju otklanjanja opasnosti izvadio službeni pištolj bez municije iz futrole i usmjerio ga prema vozilu.

Nakon toga se profesor vožnjom automobila u rikverc vratio na parkirno mjesto i potom ponovo vožnjom unaprijed krenuo prema policajcu, u čemu ga je zastavilo vozilo druge policijske patrola”, navodi se u presudi.

Osuđen je jer je “silom i prijetnjom da će direktno upotrijebiti silu spriječio službenu osobu u obavljanju službene radnje koja je u okviru njene ovlasti, a kaznenim djelom je doveden u opasnost život ili tijelo službene osobe”.

Profesor s prebivalištem u Zagrebu i Kanadi priznaje krivicu te “dopušta da je sve bilo kako mu se to optužnicom stavlja na teret, te da mu žao i da se takvo što više neće ponoviti”

No, što je prethodilo tom napadu na policajca? Kako je ispričao zaštitar iz Supermarketa, na videonadzoru “uočio je čovjeka kako otvara kutiju dječje hrane koju je potom stavio u torbu, a u unutrašnji džep jakne stavio je salamu”.

“Kada je došao do blagajne, gdje je platio nešto sitno artikala koje je kupio, predstavio sam mu se i zatražio da pođe sa mnom u ured i pokaže ličnu kartu. Pozvao sam i policiju. Bio je izrazito nervozan i rekao da nema ličnu.

Primijetio sam da se primiče vratima, izgledalo je kao da će izaći te sam kolegi rekao da zaključa ured i onemogući ga u bijegu. No, lupio me u prsa i svi smo se počeli naguravati. U jednom trenutku kradljivac je izvukao suzavac kojim je pošpricao sam sebe, mene i kolegu.

Počeo je vikati da je srčani bolesnik i da će umrijeti. Donijeli smo mu vode i papire da se obriše, a on je rekao da će me tužiti. Kada je došao k sebi, digao se i zbrisao”, svjedočio je zaštitar tokom istrage.

Zaštitar je svjedočio i drami na parkiralištu kad su ga jedva zaustavili nakon što je stigla nova policijska patrola u pomoć.

“Policijski službenici druge patrole prišli su audiju i zatražili od kradljivca da izađe vani, što je on i učinio rekavši da je u automobilu tražio svoje dokumente te da je prethodno u trgovini bio napadnut, odnosno pretučen i iscipelaren od trojice zaštitara”, zaključio je zaštitar.

Profesor se tokom istrage branio kako nije ništa ukrao, a salamu je slučajno zaboravio u džepu. No, na kraju je osuđen za napad na policajca. Dobio je godinu dana uslovnog zatvora, a presuda je odmah postala pravomoćna, piše Danica.hr.

Prihvati notifikacije