Svijet

Hamas objavio snimak izraelskog civila zarobljenog 2014. godine

Palestinska islamistička militantna grupa Hamas objavila je snimak na kome se vidi kako je izraelski državljanin držan u zatočeništvu u Pojasu Gaze.

FOTO: SCREENSHOT/TIMEOFISRAEL.COM
FOTO: SCREENSHOT/TIMEOFISRAEL.COM

Neprovjerene slike čovjeka prve su od njegovog zarobljavanja u toj regiji 2014. godine.

Na snimku bez datuma vidi se čovjek koga je Hamas identificirao kao izraelskog civila, Avera Mengistu, kako sjedi pred zidaom i govori desetak sekundi, tražeći pomoć od Izraela. Činilo se da je njegovo oslobađanje pokušaj pritiska na Izrael da izvrši razmjenu zarobljenika.

Pročitajte još

Mengistu, koji prema navodima njegove porodice pati od mentalnih problema, prešao je u Gazu 2014. godine i od tada se nalazi u zatočeništvu.

Snimak je objavljen u izraelskim medijima, ali Mengistuov identitet nije potvrdio Izrael. Reuters nije mogao odmah doći do njegove porodice.

Novinska web stranica Ynet citirala je riječi njegove porodice koja tvrdi kako se čini da je on na snimku i da je to bio prvi put da su ga vidjeli otkako je zarobljen.

Hamas u svom snimku pominje novog glavnog izraelskog generala, koji je službeno imenovan u ponedjeljak, ali nije dao više detalja o Mengistuovom stanju.

Hamas je u junu pošle godine distribuirao poseban animak koji navodno prikazuje drugog izraelskog civila koji je zarobljen.

Pročitajte još

Izrael tvrdi da Hamas drži dva izraelska civila i posmrtne ostatke dvojice njegovih vojnika koji su ubijeni u ratu između Izraela i Gaze 2014. godine. Vjeruje se da su civili dobrovoljno prešli u Gazu iz nepoznatih razloga.

U prošlosti je Izrael sudjelovao u razmjeni zarobljenika s Hamasom, posebno 2011. kada je Gilad Shalit, vojnik koga su militanti oteli u prekograničnom napadu 2006. godine, oslobođen u zamjenu za više od 1.000 Palestinaca koji su držani u izraelskim zatvorima, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije