Svijet

(FOTO) Hiljade osoba protestovale u Tel Avivu protiv izraelske vlade

Demonstranti u Izraelu zatvorili su u subotu naveče glavnu ulicu u Tel Avivu tražeći ostavku premijera Benjamina Netanyahua i povratak izraelskih zarobljenika iz Pojasa Gaze, objavili su izraelski mediji.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Demonstranti koji pozivaju na smjenu izraelske vlade na čelu s Benjaminom Netanyahuom i povratak talaca iz Gaze zatvorili su ulicu Ayalon”, naveo je Kanal 12.

Pročitajte još

Policija je navodno uhapsila osam Izraelaca pod optužbom da su učestvovali u zatvaranju ulica.

Kanal 12 navodi da se zatvaranje poklopilo s hiljadama Izraelaca koji su protestovali u centru Tel Aviva tražeći oslobađanje talaca u Gazi.​​​​​​

Stotine ljudi su protestovale u gradu Haifi tražeći hitnu ostavku Netanyahuove vlade, optužujući je da nema uspjeha u upravljanju ratom u Gazi.

Prethodno su u subotu Al-Qassam brigade, Hamasovo oružano krilo, objavile da su izgubili vezu s grupom koja drži četiri izraelska taoca zatočena u Gazi od 2014. godine.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA/ILUSTRACIJA
FOTO: ANADOLIJA/ILUSTRACIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Hamas povezuje pregovore o oslobađanju izraelskih talaca koje drži s “potpunim prekidom rata u Pojasu Gaze”, što je zahtjev koji je Izrael više puta odbacivao, navodeći da su moguće privremene humanitarne pauze.

Hamas je 7. oktobra 2023. izveo napad na izraelska naselja u blizini Gaze, što je rezultiralo smrću oko 1.200 Izraelaca, ranjavanjem 5.431 osobe i zarobljavanjem najmanje 239 talaca.

Prema medijskim izvještajima i izjavama izraelskih zvaničnika Izrael procjenjuje da se u Pojasu Gaze drži još 137 talaca.

Prihvati notifikacije