Politika

Generalni sekretar SNSD-a dobio šta će reći za CIK BiH, pa opleo...

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je Srni da "Centralna izborna komisija (CIK) BiH svojim postupcima pokušava da poništi i ponizi najvažniju instituciju u Republici Srpskoj - Narodnu skupštinu".

FOTO: NOVI DANI
FOTO: NOVI DANI
Luka Petrović

Petrović kaže da je CIK prisvojio nadležnosti NSRS i Komisije za izbor i imenovanja, jasno se suprotstavljajući odluci Narodne skupštine, a samim tim i volji građana Republike Srpske.

“Kršeći Izborni zakon i Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom, CIK je pokazao jasnu političku pripadnost i uticaj koji na njega imaju SDA, SDS, PDP i DF”, istakao je Petrović.

On je ukazao da kršenje pravnih procedura, politikanstvo u strukturama CIK-a i odluka proistekla iz ovakvog načina rada je presedan koji ne zaslužuje samo pokretanje krivične odgovornosti pred nadležnim sudovima, nego i proglašenje čalanova CIK-a, koji su donijeli ovakvu odluku, personama non grata u RS-u jer su prekršili zakon, zloupotrijebili službeni položaj, oštetili jedan politički subjekat, ali važnije od svega potpuno zanemarili i prekrajali volju građana Republike Srpske.

CIK BiH je jučer priznala sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića što znači da će o petom delegatu iz RS u Domu naroda Parlamenta BiH odlučivati žrijeb.

Podsjetimo, predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će u naredna 24 sata biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije BiH.

Prihvati notifikacije