Politika

IGK Otvoreno pismo ambasadorici BiH u Poljskoj: Pravni tim će ispitati mogućnost podnošenja krivične prijave protiv Koviljke Špirić

Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je otovoreno pismo amabasadorici BiH u Poljskoj Koviljki Špirić. Prenosimo ga u cijelosti:

Koviljka Špirić
FOTO: X.COM

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Poljskoj Koviljka Špirić kazala je da će “srpski ambasadori” iz Bosne i Hercegovine samostalno djelovati jer je “pređena crvena linija” rezolucijom o Srebrenici i da nije važno da li će ona biti usvojena ili ne.

Vaša anticivilizacijska, antidržavna, antievropska, dehumanizirajuća izjava ne može naškoditi državi Bosni i Hercegovni, ali zato jasno govori o vašoj ličnosti i vašem kontinuiranom antibosanskom djelovanju prema državi koja vas plaća da je na ljudski način predstavljate.

Vi sistematski i kontinuirano kršili Ustav Bosne i Hercegovine. Radite bez konsultacija s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine ili Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, s ciljem slabljenja kredibiliteta i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine. 

Negirajući rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju treba usvojiti Generalna skupština Ujedinjenih nacija i koja nigdje u svome tekstu ne spominje Srbiju, entitet RS niti srpski narod, vi negirate genocid i pravosnažne presude oba međunarodna suda Ujedinjenih nacija koji su svojim presudama presudili genocid. Navedena rezolucija u Ujedinjenim nacijama poziva na institucionalizaciju svjetske kulture sjećanja i pamćenja na genocid u Srebrenici prizivajući mir i pomirenje na osnovama istine, pravde, obrazovanja i borbe protiv negatora genocida i glorifikovanja presuđenih ratnih zločinaca. Negirajući genocid u Srebrenici vi negirate Krivični zakon Bosne i Hercegovine čije izmjene i dopine je nametnuo bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u julu 2021. godine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, drugih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Kovlijka Špirić negira genocid

Takođe vi ste sramno prekršili član 17. Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koji kaže: “Ambasador rukovodi diplomatskim predstavništvom Bosne i Hercegovine i za svoj rad je odgovoran neposredno ministru. Ambasador predstavija Bosnu i Hercegovinu u dražavi prijema i obavlja poslove iz radnog područja diplomatskog predstavništva u skladu sa propisima, ovlašćenjima i uputstvima ministra. O svom radu izvještava Ministarstvo”.

Da li ste imali instrukcije Predsjedništva Bosne i Hercegovine ili ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama razgovarate sa državnim institucijama Poljske? Sve što ste njima rekli je izvainstitucionalno, samostalno, antidržavno djelovanje koje šteti državi Bosni i Hercegovini koja vas plaća da radite za nju, a ne protiv nje.

I da vas podsjetimo vi niste srpski ambasador, već bosanskohercegovački ambasador iz reda srpskog naroda.

Kažete  “U mojoj dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri nisam se susrela sa ovakvom situacijom da ambasador ili visokopozicionirani diplomata djeluje samostalno”. 

A šta ste samostalno radili u Kanadi?! O čemu smo već informisali javnost i nadležne institucije. Niste i nećete uspjeti diskreditovati ambasadore koji istinski predstavljaju svoju državu

S obzirom da ste tokom dugogodišnje karijere bili i u Kanadi koja je izglasala sve što je potrebno u kanadskoj institucionalizaciji kulture sjećanja i pamćenja na genocid u Srebrenici trebali bi znati značaj rezolucije o genociodu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Nijedna ozbiljna država nakon napada na svoju koju predstavljate, njen Ustav i zakone, neće vam više dati agreman. Što ste prevarili Kanadu i Poljsku – prevarili ste. 

Bosna i Hercegovina će nastaviti jačati svoju političku, ekonomsku, kulturnu i akademsku diplomatiju.

Pravni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada će ispitati mogućnost podnošenja krivične prijave protiv ambasadorice Bosne i Hercegovine u Poljskoj.