Politika

HDZ prozvao Ramu Isaka: "Povedi računa o sigurnosti u Federaciji, umjesto politiziranja..."

Klub HDZ-a u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine osvrnuo se na izjave federalnog ministra Rame Isaka te su mu poručili kako bi trebao prestati da se bavi pitanjima nadležnosti.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kako su naglasili, očekuje se da se federalni ministar bavi poslovima iz njegove nadležnosti.“Javnost i institucije u Federaciji BiH očekuju da se federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak bavi poslovima pripadajućih nadležnosti i povede računa o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, umjesto čestih politiziranja izjava dužnosnika Republike Srpske i najnovijih pokušaja oduzimanja ustavnih nadležnosti kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

Potvrdio je to i njegov skandalozan istup pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji je uslijedio nakon akcije SIPA-e i MUP-a KS izvedene uz potporu FBI, DEA i Europola, a u kojoj je zbog organiziranog kriminala i povezanosti s narko kartelima uhićeno više od 20 osoba”, saopćili su.

Naglasili su kako se Isak odlučio na priču o centralizaciji MUP-a.

Pročitajte još

“Među njima su i v.d. direktora Federalne uprave policije Vahidin Munjić te prvi čovjek specijalne policije u Federaciji BiH Mustafa Selmanović. Umjesto preuzimanja odgovornosti, Isak se odlučio pričom u centraliziranju MUP-a i oduzimanju ustavnih nadležnosti federalnim jedinicama, skrenuti pozornost s hapšenja prvog čovjeka FUP-a te niza istaknutih policijskih čelnika u Federaciji BiH, uz nastavljanje prakse otimanja Hrvatima pozicije direktora FUP-a.

Takvim trošenjem dragocjenog vremena i energije na politizaciju, izostaje posveta istragama u nizu slučajeva ozbiljnog narušavanja stanja sigurnosti u Federaciji BiH na koje nema njegovih reakcija kao ministra.

Otimanje pozicija u Federalnom MUP-u Hrvatima i ignorisanje sigurnosnih izazova u Federaciji BiH neprihvatljivo je, posebno u ovom vremenu. Podsjećamo ga da je njegov posao brinuti se o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, zaštiti Ustav i poštovati zakone ali i voditi računa o ustavom propisanoj nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u i na čelnim pozicijama.

Pozivamo ga da prestane izbjegavati odgovornost zbog povezanosti čelnih ljudi Federalnog MUP-a koje je sam predlagao, s najtežim oblicima kriminala, odustane od oduzimanja ustavnih nadležnosti kantonima i ignoriranja govora mržnje te da se pozabavi brojnim i očiglednim primjerima ugrožavanja sigurnosti u entitetu koji se zove Federacija BiH”, poručili su izaslanici HDZ BiH u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.