Retrovizor

Filmofon u prošlost / Back to the Future: Ceste? Tamo gdje idemo ne trebaju nam ceste

Filmofon u novom izdanju o filmu Back to the Future

back to the future
FOTO: SCREENSHOT/BACK TO THE FUTURE
back to the future

“Back to the Future” (1985.) jedan je od najboljih filmova svih vremena, krajnje zabavan i slobodan, no ipak nagrađuje dublja istraživanja filmskih štrebera svojom besprijekornom strukturom pripovijedanja i žanrovskom ravnotežom. Neodoljiv je unatoč tome što govori o tinejdžerici koja je zaljubljena u svog budućeg sina, pametan je unatoč tome što govori o nečemu što je nemoguće i tačno prikazuje dva od tri razdoblja.

Njegove 1955. i 1985. su savršene; verzija letećih automobila iz 2015. ne toliko. Ali obećava više zabave u skakutanju kroz vrijeme, zadirkujući mogućnosti daljnjih avantura s onim klasičnim završetkom u kojem Marty McFly (Michael J. Fox) promatra vlastite postupke iz ranijeg dijela filma.

Ostale recenzije:

American Beauty

The Departed

Terminator

The Silence of the Lambs

Matrix

Scenaristi Bob Gale i Robert Zemeckis (koji također režira) osmislili su film koji smo svi voljeli kao djeca i koji možemo gledati i danas… a ipak je to najnezgodniji film za gledati kada vam roditelji uđu u sobu.

U jednoj od mnogih niti filma koje su podjednako komične i intenzivne, putnik kroz vrijeme Marty mora navesti svoju mamu iz 1955. Lorraine (superslatka Lea Thompson) da se zaljubi u njegovog štreberskog tatu Georgea (nevjerojatno nespretni Crispin Glover). Ali Lorraine je ozbiljno zaljubljena u Martyja; i štaviše, način da je natjeraš da ga odbije mogao bi biti da postane agresivan fizički.

“Back to the Future” pokazuje ljubav prema 1955. i 1985. godini, plus zvjezdanu nadu za daleku budućnost 2015. s onom konačnom slikom letećeg DeLoreana koju je preuredio Doc Brown (Christopher Lloyd, glumi ikoničnog ludog naučnika).

back to the future
FOTO: SCREENSHOT/BACK TO THE FUTURE
back to the future

Učimo osnove putovanja kroz vrijeme u okruženju koje sada djeluje nostalgično: Šta je više 1985. od parkirališta u trgovačkom centru u predgrađu i glomazne video kamere? Docovo brbljanje koje objašnjava mehanički rad (kondenzator protoka, plutonij, itd.) pogađa ono slatko mjesto u koje se upuštamo, a da to ne moramo razumjeti. Dobra doza vjerodostojnosti – pogledajte i činjenicu da je automobil prekriven ledom kada se vraća kroz vrijeme – može nadvladati najčišće smeće.

Jasne su i metafizičke posljedice petljanja s vremenom. Najbolji primjer je fotografija na kojoj Marty i njegovi brat i sestra nestaju kada stvari idu loše između Georgea i Lorraine; slike se vraćaju kad stvari krenu na bolje.

Kad se spomene “Terminator” saga, puno vremena se teoretizira o pravilima putovanja kroz vrijeme, ali to nije potrebno s “ Back to the Future” – barem u ovom prvom filmu – jer su pravila zatvorene petlje dio i parcela zapleta.

Dakle, razumijemo uloge života ili smrti kada Marty spoji svoje roditelje, iako je cijela priča komična. Fox je izvrstan kao ljupki tinejdžer i savršeno glumi ritmove humora, kao kad se Marty očajnički penje od stola kad mu Lorraine dotakne nogu. Pisci također dodaju humor koji skače kroz epohu poput: “Niko ne posjeduje dva televizora” i “Nije ni čudo što vaš predsjednik mora biti glumac. Mora dobro izgledati na televiziji.”

Dok pratimo Martyjevu ključnu misiju, prijetnja od neželjenih posljedica također visi nad stvarima. Zbog Martyjeva iznenadnog pojavljivanja kao bolje opcije za Lorraine (iz njezine perspektive neupućene u putovanje kroz vrijeme), ovaj put George mora biti dojmljiviji da bi je osvojio.

To znači razvijanje samopouzdanja koje će prenijeti u njegove odrasle godine i čak utjecati na živote njegove djece. Zanimljivo je pomisliti da bi jedna radnja mogla biti tako ključna. I nevjerojatno je zadovoljstvo što je**ni Biff dobiva ono što mu dolazi.

Nevjerojatno je koliko je lijepo produkcija “Back to the Future” ostarjela. Svi se sjećamo DeLoreana koji nestaje i ostavlja tragove vatre kada dostigne 141 km/h, ali mali detalji poput proteze za lice jednako su impresivni.

Thompson i Glover glume sebe kao tinejdžere i kao odrasle osobe, s minimalnom protetikom, i to je uvjerljivo. Wilson ima koristi od izvrsne frizure, od šišanja do ćelavosti kako bi pokazao Biffa kroz godine. Vizažistička ekipa ne radi toliko s Lloydom, ali pretpostavka je da je Brown jedan od onih tipova koji uvijek izgledaju otprilike istih godina kad uđu u punoljetnost.

Posljednje ostvarenje “Back to the Future” dolazi u epilogu u kojem Doc, Marty i Martyjeva djevojka Jennifer (Claudia Wells) lete u budućnost – i nastavak. Toliko je nastavaka, posebno u to doba, diktirao rezultat u kinima, a ne pripovijedanje.

No Zemeckis i Gale drsko najavljuju da imaju još priče za ispričati i s pravom su uvjereni da im se publika želi pridružiti u vožnji.

Prihvati notifikacije