Kolumne

Fašizam je mrtav, živio fašizam: Svaki put iz istog kluba, istog kafića polaze napadi na Partizansko groblje u Mostaru

Asocijacija na poklič: „Kralj je mrtav, živio kralj“ kojim se na francuskom dvoru najavljivala smrt kralja te istovremeno krunisanje nasljednika, opisuje stanje u BiH, napose u (slobodarskom) Mostaru. 

FOTO: TEO ARAP/N1
FOTO: TEO ARAP/N1

Nedavno je po ko zna koji put oskrnavljeno arhitektonsko djelo Bogdana Bogdanovića u Mostaru Partizansko spomen-groblje, koje je ionako u katastrofalnom stanju.

Na ulazu su iscrtani fašistički simboli. Zašto se takve i još gore stvari dešavaju ovom spomeniku – „ne zna se“. Barem ne zvanično. Nezvanično – politika diktira sve.

Ljudevit Marić, portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, nedavno je izjavio za Bosnainfo da je vođa sektora koji obilazi Partizansko groblje primijetio vandalske ispade te da su nacrtana dva fašistička znaka. Dodao je da traje ta istraga, ali i ona kad je devastirano više desetaka ploča.

„Radi se operativna istraga, uključene su sve operativne radnje, radimo na terenu, skidamo videonadzor i mislim da ćemo doći u oba slučaja do počinitelja“, kazao nam je. I poslije svakog skrnavljenja, uvijek “se traga” ili “pomaka ima, ali u interesu istrage” ne objavljuju podatke. I to je to. Partizansko je godinama najdraža meta vandala, a dosad nije pronađen nijedan počinilac.

Ti dosad nepronađeni počinioci već tri decenije skrnave spomenik, uništavaju ploče palih partizana u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv fašizma, crtaju razne fašističko-nacističko-ustaške simbole, to nadležni ne vide, ne čuju i ne žele znati. A istraga traje li, traje, a videonadzor skida li, skida. Pa dosad bi i Stari skinuli i opet ga dignuli – kamen po kamen. Trideset godina u kontinuitetu Partizansko se skrnavi, u lancu odgovornosti status quo.

„Dok je god ovakva vlast u Mostaru, nikad neće biti otkriveno ko skrnavi Partizansko groblje, jer mi koji smo, da tako kažem, na suprotnoj strani čvrsto vjerujemo da do skrnavljenja dolazi na mig iz politike. Trideset godina se ovo dešava, trideset godina je isti rukopis u devastaciji“, izjavio je Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a BiH, za Bosnainfo.

Da je prosto nemoguće da policija ne može ući u trag vandalima, slaže se i naš sagovornik te dodaje da svaki put iz istog kluba, iz istog kafića dolaze ataci itd. „Prema tome, dok se nešto na političkom planu ne promijeni, nema zaštite Partizanskog groblja niti će policija ikada otkriti ko je to učinio“, jasan je Đulić i dodaje da tamo gdje HDZ vlada nije ostao kamen na kamenu od antifašističkog naslijeđa.

S obzirom na to da se u BiH većinom antifažizam poistovjećuje s komunizmom, što je naravno nonsens, taj pojam i nije baš dobrodošao u zemlji u kojoj neofašizam raste. Ne tako veliki broj antifašista još ne odustaje, bori se za antifašističko naslijeđe i vrijednosti, diže glas i stalno opominje.

Da treba stegnuti obruč, probuditi svijest ljudi i vršiti pritisak na onaj dio vlasti koji bi mogao obezbijediti novac za fizičku zaštitu Partizanskog spomen-groblja, mišljenja je i Đulić te napominje da nije prelomna tačka zaštite samo u Mostaru. I u samom vrhu Federacije – brane se šutnjom.

„To je nacionalni spomenik BiH i odgovornost za njega se dijeli između Federacije, Kantona i Grada. Prema tome, ne može ni federalna Vlada to posmatrati nijemo, a posmatra“, ističe.

I tako, dok svi nivoi vlasti nijemo posmatraju, provociraju i prave narod budalama, ni nama, a ni generacijama koje dolaze neće, niti može biti bolje. Nije samo Mostar grad slučaj, slučaj smo svi mi koji dozvoljavamo da nas jašu, a mi klikćemo – hoćemo još.

Kralj je mrtav, živio kralj.

Prihvati notifikacije