Magazin

Farmakolozi: Paracetamol je loša ideja za mamurluk

Burna noć može potaknuti mnoge da idući dan požele brz lijek za neumoljivu glavobolju izazvanu mamurlukom.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Ali paracetamol, koliko god da je moćan protiv glavobolje, za to nije preporučljiv. Farmaceuti upozoravaju na to da se paracetamol razgrađuje u jetri pomoću istog enzima kao i alkohol.

Svako ko je prethodnu noć konzumirao veću količinu alkohola neće svojoj jetri paracetamolom učiniti uslugu.

Poticanjem jetre na prekovremeni rad paracetamol ometa prirodnu sposobnost organizma da filtrira alkohol iz sustava, tvrde njemački farmakolozi.

I dok stručnjaci američke klinike Mayo kažu da je “vrijeme jedini siguran lijek za mamurluk”, ipak postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste se osjećali bolje. Mogu se, primjerice uzeti tablete protiv bolova s drugim aktivnim sastojkom, poput ibuprofena.

Izgubljene minerale pokušajte nadoknaditi bananama, mineralnom vodom ili voćnim sokovima. Slane namirnice ili one bogate ugljikohidratima poput pereca, tosta ili krekera, pomoći će vam da nadoknadite dio energije. Neki ljudi kunu se u učinkovitost uzimanja elektrolita, a ponekad to čine i preventivno, prije ‘pijančevanja’.

Otopine elektrolita, koje se obično propisuju za nadoknadu izgubljenih minerala kad neko pati od povraćanja ili proljeva, mogu pomoći u uspostavi ravnoteže u tijelu nakon mamurluka, ali ga neće prevenirati, tvrde farmakolozi. Umjesto toga bolje je piti više vode jer alkohol izaziva dehidraciju. Čaša mineralne vode na svaku čašu vina pomaže smanjiti rizik od mamurluka, piše Index.hr.

Prihvati notifikacije