Svijet

Evropa osniva svoj nuklearni savez, sutra prvi sastanak

Trinaest evropskih zemalja sastaće se u utorak u Stokholmu, gde se očekuje da će zajedno uspostaviti "nuklearni savez", prvi te vrste u Evropskoj uniji (EU). Uz nju je i Slovenija, piše Euractiv.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Evropski mediji prenose da će se francuska ministarka za energetsku tranziciju Agnes Pannier-Runacher u utorak sastati sa 12 kolega iz Bugarske, Hrvatske, Finske, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije i Švedske. Teme bi trebalo da budu priprema za reformu evropskog tržišta električne energije, niskoemisioni vodonik, ali i nuklearna energija, prenosi Euractiv. I posljednja tema bi trebalo da bude uspostavljanje “nuklearnog saveza” u Evropi.

Podsjećamo, premijer Robert Golob je već prilikom posjete francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u septembru pomenuo mogućnost uspostavljanja nuklearnog saveza .

Francuska je u idealnoj poziciji da bude lider razvoja u ovoj oblasti, ocijenio je premijer i dodao da je Slovenija zainteresovana da se pridruži tom razvoju. Objasnio je i zašto: „To je jedini način da se u dogledno vrijeme, možda za nekoliko godina, pronađu odgovori na pitanja koja zanimaju Sloveniju. Radi se o tome da li možemo da izgradimo novu nuklearnu elektranu u vremenskom okviru koji odredimo i sa budžetom koji odredimo.”

Spomenimo da su se u posljednjih godinu dana iz energetike čule brojne zabrinutosti da ova Vlada NEK 2 stavlja po strani. Aktuelni ministar životne sredine, klime i energetike Bojan Kumer nije za žurbu sa projektom: “Nije dobro donositi dugoročne odluke u kriznim situacijama”, upozorava on i naglašava da je prije referenduma o izgradnji drugog bloka, potrebni su nam jaki profesionalni temelji. U energetskoj industriji, međutim, postoji bojazan da ćemo s ‘nuklearnom renesansom’ u Evropi (nekoliko zemalja najavilo izgradnju novih elektrana u posljednjih godinu dana) jednostavno ostati u redu.

Prihvati notifikacije