Voće i povrće ključni su dijelovi zdrave prehrane, ali jednako je važno da budu sigurni za konzumaciju, što znači da su čisti od prljavštine i pesticida.
Svake godine od 2004, Radna grupa za zaštitu okoliša (EWG), neprofitna organizacija koja nastoji učiniti okoliš zdravijim, rangira konvencionalne proizvode s najvišim nivoima pesticida na listu pod nazivom “Prljavih 12”, prenosi N1.
“Ove godine utvrđeno je da je 75 posto svih uzorkovanih konvencionalnih svježih proizvoda sadržavalo ostatke potencijalno štetnih pesticida”, navodi EWG.
“Ali kod onih s ‘Prljave 12’ liste, čak 95 posto uzoraka sadržavalo je pesticide”, piše CNBC, a prenosi portal Krstarica.
Jagode i špinat ponovno su zauzeli prva dva mjesta na ovogodišnjoj listi. Posebnu pažnju treba obratiti i na “veliki skok” grožđa.
“Neki pesticidi u studijama na ljudima povezani su s problemima koji uključuju spontani pobačaj, urođene mane te teškoće u učenju i razvoju kod djece”, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Zato obratite pažnju na cijelu listu voća i povrća s najvećim količinama pesticida: jagode, špinat, kelj, raštika, grožđe, breskve, kruške, nektarine, jabuke, babura i ljute paprike, trešnje, borovnice, mahune.