Politika

Erol Avdović: Zaljujan je 27-godišnji dejtonski status quo. Ima već na stotine Bosanaca koji govore kako treba!

FOTO: FACEBOOK / EROL AVDOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / EROL AVDOVIĆ

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, govorio je sinoć na zasjedanju Vijeća sigurnosti gdje se govorilo o radu Krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Alkalaj se obratio iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to želio spriječiti jer “Predsjedništvo nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom njegovog izlaganja”. Nakon obraćanje Alkalaja reagovao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je kazao kako on nije zvanični predstavnik BiH i da on ne predstavlja Srbe u ovoj državi.

Erol Avdović, novinar koji izvještava iz New Yorka uputio je svoj komentar na Twitteru:

“Od jučer, kako je ambasador Alkalaj spalio iluzije međunarodnih birokrata pročitavši srčano u New Yorku taksativno sastavljeni govor iz Sarajeva zaljujan je 27.godišnji dejtonski status quo. Dobro je zaljuljan jer ima već na stotine Bosanaca koji govore kako treba. Bez inercije.

Nemojte nam više tutorisati i dozirati reforme na žlicu, sastavljati mehaničke interesne koalicije, ugrožavati humani razvoj i izrastanje u istinsku demokratiju. Evo vam dokaza – da znamo, razumijemo, a i moći ćemo, ali ne pod tutorstvom koje se graniči s destrukcijom”, poručio je Avdović.