BiH

BiH suzdržana o UN-ovoj rezoluciji o ljudskim pravima u Iranu

Zvanični Teheran pozvan da eliminiše sve oblike sistemske diskriminacije

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu, prije nekoliko dana usvojio je treći odbor  Ujedinjenih nacija, zadužen za socijalna, humanitarna i društvena pitanja.

Ono što je zanimljivo u svemu ovome jeste i zvanična pozicija Bosne i Hercegovine.

Naime, nakon rasprave u kojoj je učešće uzelo niz zapadnih zemalja, ali i onih poput Rusije, Kube, Sirije, Kine i Pakistana, pristupilo se glasanju, a rezolucija je usvojena s 80 glasova za, 28 protiv i 68 suzdržanih.

FOTO:
FOTO:

Između ostalog, o nacrtu rezolucije izjasnila se i Bosna i Hercegovina, a naši predstavnici u ovom tijelu Ujedinjenih nacija bili su suzdržani. Ujedno, Bosna i Hercegovina je bila jedina država iz Evrope koja je bila suzdržana na ovom pitanju.

Zbog situacije u Iranu i protesta koji se održavaju u ovoj državi već nekoliko sedmica, komitet Ujedinjenih nacija razmatrao je nacrt rezolucije pod nazivom “Stanje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran”.

“Ubistvo Mahse Amini samo je jedan od slučajeva zločina nad ljudskim pravima u Iranu. Nasilna primjena zakona o hidžabu podriva ljudska prava žena i djevojčica”, rekao je predstavnik Kanade.

Inače, u tekstu rezolucije, UN je pozvao Iran da eliminiše sve oblike sistemske diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava žena i djevojčica.

Prihvati notifikacije