Politika

Erol Avdović: Počinje 77. redovno zasjedanje Generalne skupštine UN-a bez diplomatske pompe i crvenog tepiha

FOTO: FACEBOOK / EROL AVDOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / EROL AVDOVIĆ

Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz New Yorka objavio je kako ove godine sedamdeset i sedmo redovno zasjedanje Generalne skupštine UN-a počinje bez velike pompe.

“Počinje 77. redovno zasjedanje Generalne skupštine UN-a u New Yorku. Vidno manje gužve nego prethodnih godina, bez diplomatske pompe i bez crvenih tepiha. I bez medijsko-diplomatskog cirkusa, kako smo to prije zvali. Ove godine akreditovani samo stalni izvještači iz New Yorka”, napisao je Avdović.

Kako je istakao ovogodišnje zasjednaje neće otvoriti predsjednik Joe Biden jer je svoju posjetu Londonu produžio zbog kraljičinog sprovoda.

Podsjetimo, Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell boraviće u New Yorku na 77. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gdje će se, između ostalog, sastati s liderima država Zapadnog Balkana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz njegovog ureda, Borrell će se u nedjelju sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, a sutra će učestvovati na panelu posvećenom Ukrajini i globalnim krizama “Od Ukrajine do Amerike: Jačanje oporavka od globalnih potresa”, zajedno sa ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom i ministrom vanjskih poslova Gvatemale Mariom Bukarom.

U utorak Borrell će se pridružiti predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen na otvaranju opšte debate 77. Generalne skupštine UN-a. Istog dana zvaničnici EU-a sastaće se s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

“Borrell će zatim sazvati lidere sa Zapadnog Balkana na tradicionalni sastanak organizovan na marginama Generalne skupštine UN-a”, navodi se u saopštenju press službe EEAS-a.

Kako je najavljeno, Borrell će u srijedu predstavljati EU na 12. ministarskom sastanku Globalnog foruma za borbu protiv terorizma, čiji su domaćini sadašnji kopredsjedavajući Kanada i Maroko.

Borrell će 22. septembra biti domaćin ministarskog sastanka između EU-a i Vijeća za saradnju u zaljevu.