Svijet

Šef brazilske diplomatije Vieira poziva na mirno rješenje za Ukrajinu i Palestinu

Brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Vieira pozvao je na mirno rješavanje sukoba u Ukrajini i Palestini.

FOTO: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA
FOTO: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA

“Moramo dati prioritet mirnom rješavanju sukoba u Ukrajini i Palestini. Zemlje na Sjeveru, za razliku od onih na Jugu, ujedinjeni su u vojnom savezu”, rekao je Vieira u obraćanju na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja G20 u Rio de Janeiru u Brazilu.

Vieira je izjavio da je njegova zemlja veoma zabrinuta zbog sadašnjih sukoba.

“Kako se možemo boriti protiv izazova kao što su siromaštvo, nejednakost i zaštita životne sredine, a da ne obezbijedimo uslove za mir i saradnju?”, kazao je.

Poručio je da je Brazil spreman dati svoj doprinos s ciljem smanjenja međunarodnih tenzija, dodajući da grupa G20 ima važnu ulogu u tom pogledu.

Vieira je napomenuo da multilateralne organizacije nisu dovoljno spremne da se suoče sa trenutnim izazovima i da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) neefikasno u rješavanju sukoba.

Brazil je prvi put domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja grupe G20 koju čine najveće ekonomske sile današnjice.

Šefovi diplomatija su se okupili u Rio de Janeiru, a u fokusu dnevnog reda su izraelski napadi na Pojas Gaze i rusko-ukrajinski rat.