Svijet

Erdogan oštro poručio: "Ne može biti mira dok..."

Ne može biti mira dok Izrael ne prizna osnovna prava palestinskog naroda i osnivanje države Palestine u granicama iz 1967., poručio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.

erdogan
FOTO: EPA-EFE/FILIP SINGER

Turski predsjednik je rekao da pozivi na mir u Pojasu Gaze, gdje je Izrael ubio više od 28.000 ljudi, “nažalost ostaju bezuspješni zbog negativnog pristupa SAD-a”.

Obraćajući se novinarima na povratku iz Egipta nakon jednodnevne službene posjete, Erdogan je rekao da stavovi koje je iznio tokom početka sukoba u palestinskoj enklavi sada imaju odjek na Zapadu.​​​​

Erdogan je rekao da napadi na Pojas Gaze, koji traju od 7. oktobra, odražavaju “uobičajeni nedostatak savjesti” Izraela, i podvukao da sigurnost ljudi u regionu “ne može biti ugrožena”.

“Svijet ne može zanemariti da rješenje leži u nezavisnoj, suverenoj palestinskoj državi sa glavnim gradom u istočnom Al-Qudsu na osnovu granica iz 1967. godine. Je li usmjeravanje civila u navodno sigurne zone pred napad u skladu s humanitarnim vrijednostima, zakonima ratovanja, međunarodnim pravom, ljudskim pravima?”, upitao je turski predsjednik.

Najavio je nastavak saradnje Turske i Egipta s ciljem rješavanja palestinskog pitanja u smislu iznalaženja održivog rješenja.

Turski predsjednik je rekao da će koordinacija i saradnja Ankare sa Kairom značajno doprinijeti miru, spokoju, stabilnosti u regionu, dodajući da će njegov egipatski kolega Abdel Fattah el-Sisi posjetiti Turkiye u aprilu ili maju.

Kako je kazao, posjeta, koju su upriličili na poziv egipatskog predsjednika Sisija, bila je vrlo iskrena, produktivna i uspješna.

Pročitajte još

Erdogan je izrazio spremnost da Turska ponovo posreduje sastanku sukobljenih strana Rusije i Ukrajine, kako bi se “odškrinula vrata miru”.

Rekao je da je Ankara postigla “opipljive rezultate za mir u ukrajinsko-ruskom ratu” i da to može “nastaviti”.

“Do sada smo pružili opipljive rezultate koji služe miru u ratu Ukrajine i Rusije. Dogodilo se mnogo značajnih događaja, od razmjene zarobljenika do uspostavljanja žitnog koridora”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je da su u više navrata okupljali strane u Turkiye.

“Možemo to ponoviti i otvoriti vrata miru uz upravljanje procesima orijentiranim na rješenje, bez vanjskih utjecaja”, kazao je Erdogan.

Naglasio je da Ankara “neće odustati od težnje za mirom”.

“Nastavit ćemo da činimo sve što možemo da postignemo mir”, rekao je Erdogan.

Erdogan je govorio i o odnosima Turkiye i SAD-a navodeći da je sve više tema o kojima su dvije zemlje saglasne.

Rekao je da postoji “pozitivan razvoj” veza između Ankare i Washingtona.

“Možemo reći da se povećava broj pitanja o kojima razmišljamo slično ili smo postigli konsenzus sa SAD”, rekao je Erdogan.