Svijet

Erdoan poručio Zapadu: Saučesnici ste krvoprolića

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) poručio je danas u Antaliji kako dešavanja u Gazi sasvim sigurno nisu rat, već put ka genocidu, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Dešavanja u Gazi sasvim sigurno nisu rat, to je put ka genocidu, jer i rat ima moral, pravila i zakone koji se moraju poštovati. Riječ je o barbarstvu koje bebe u majčinom naručju osuđuje na glad i žeđ, bombardira bolnice, crkve, džamije, škole, univerzitete, izbjegličke kampove i kola hitne pomoći, te podmuklo i nečasno gađa civile koji čekaju u redu za pomoć u hrani, baš kao jučer – kazao je Erdoan na ceremoniji otvorenja 3. Diplomatskog foruma u Antaliji.

Pročitajte još

Podvukao je kako u Gazi nisu brutalno ubijena samo djeca, žene i civili, ubijena je vjera milijardi ljudi u međunarodni sistem, pravdu i pravo.

Erdoan je kazao kako su Zapadne sile, koje od prvog dana bezuvjetno podržavaju Izrael, saučesnici su krvoprolića svojom licemjernom politikom.

– Još jednom pozivam međunarodnu zajednicu da iskreno podrži Gazu i palestinsko pitanje – rekao je Erdoan , te dodao:

– Međunarodna zajednica svoj dug palestinskom narodu može isplatiti samo uspostavom palestinske države. Formiranje nezavisne države Palestine, s istočnim Qudsom kao glavnim gradom je nužnost. Turska spremna preuzeti odgovornost, uključujući da bude i garant.

Prihvati notifikacije