Politika

Enver Halilović na"Krugu 99": Bosanske i evropske političke vrijednosti međusobno nesamjerljive

Bosanske i evropske političke vrijednosti su međusobno nesamjerljive, izjavio je prof. dr Enver Halilović povodom redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", održane u nedjelju na temu "Bosansko pitanje u kontekstu evropskih političkih vrijednosti", javlja.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Osnovne političke nevrijednosti Bosne i Hercegovine kao države uređene po Dejtonskom mirovnom sporazumu ili ‘nesporazumu’ su prvo individualna i kolektivna međusobna ugroženost umjesto međusobne slobode. Drugo individualna i kolektivna društvena, pravna i politička nejednakost umjesto jednakosti umjesto evropske vrijednosti jednakosti, te individualna i kolektivna društvena, pravna i politička neravnopravnost umjesto evropske vrijednosti ravnopravnosti”, rekao je Enver Halilović.

On je naglasio da su osnovne političke vrijednosti Evrope, kao što je poznato, sloboda, jednakost i ravnopravnost.

Pročitajte još

“Bosanske i evropske političke vrijednosti su međusobno nesamjerljive, ako se stvari posebno posmatraju sa aspekta savremene političke filozofije i filozofije prava posebno sa aspekta Ronalda Dworkina jednog od najznačajnijih i najuticajnijih savremenih filozofa prava onda se u suštini u usporedbi evropskih i bosanski političkih vrijednosti može konstatirati da mi u ovom momentu imamo jedno pravo ili jedan Ustav koji nije čak ni legitimno donesen, nije donesen u okviru legitimnih institucija BiH, o kojem se građani BiH nisu izjašnjavali”, rekao je Halilović

Dodao je da prema tome s obzirom na kriterije koje razvija Ronald Dworkin “može se kazati da ovaj Ustav jeste u pravnom smislu ustav, ali u moralnom smislu nešto što ne zadovoljava elementarne pretpostavke moralnog ustrojstva jedne države”.

“Ukoliko je moral isključen iz društvenih odnosa onda to nisu društveni odnosi, onda su to neki odnosi kakvi vladaju u drugim zajednicama, među drugim bićima na Planeti”, dodao je Enver Halilović.

Prihvati notifikacije