Svijet

Elon Musk kritikovao ukrajinsku kontraofanzivu: Toliko mnogo smrti za toliko malo

To je učinio nedugo nakon što su ga Ukrajinci optužili da je onemogućio njihov napad na Crnomorsku flotu Rusije. Sada je u komentaru kritikovao ukrajinsku kontraofanzivu.

FOTO:  ALEXANDER BECHER/EPA
FOTO: ALEXANDER BECHER/EPA

“Toliko mnogo smrti za toliko malo”, napisao je na društvenoj mreži X (bivšem Twitteru).

Muskov komentar je uslijedio kao odgovor na konstataciju biznismena Davida Sacksa na ovu temu. Sacks je još 19. juna ocijenio da se kontraofanzivom ne uspijeva ostvariti niti jedan od prvobitnih ciljeva – poništavanje ruskog teritorijalnog osvajanja i pokretanje mirovnih pregovora. Sacks je poslije objavio još nekoliko komentara na ovu temu.

Musk je i ranije komentarisao rat u Ukrajini. U oktobru prošle godine je predložio mirovni plan, prema kojem bi Ukrajina priznala rusku aneksiju poluotoka Krim te bi ostala vojno neutralna, tj. ne bi bila članica NATO-a.

Ovaj prijedlog je kod Ukrajinaca izazvao nezadovoljstvo. Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko je izjavio da Muskov proruski stav odaje dojam kao da su mu Rusi hakovali nalog na društvenim mrežama.

Ukrajinci također tvrde da je Musk sabotirao napad na rusku mornaricu, tako što je odbio da im omogući pristup satelitima Starlink koji su upravo u Muskovom vlasništvu. Ukrajinska kontraofanziva je počela u junu ove godine, prenosi Business Insider.

Prihvati notifikacije