Probiotici pomažu u održavanju balansa između loših i dobrih bakterija u crijevima, pa su neophodni za pravilno funkcionisanje sistema organa za varenje.
Pored njih, i vlakna su ta koja su značajna za održavanje procesa varenja i zdrave crevne flore. Savršen spoj probiotika, vlakana, vitmina i minerala mogu biti kefir i mekinje. Kefir sa mekinjama se godinama koristi u narodnoj medicini i načinu ishrane za poboljšanje varenja, čišćenje organizma od toksina, ali i u procesu mršavljenja.
Simptomi koji ukazuju da postoje problemi sa stomakom jesu osjećaj težine, nadimanje, bol, zvučno pretakanje, poteškoće sa odlaskom u toalet i drugi neprijatni simptomi. Kada su ovi simptomi zastupljeni, važno je da se konsultujete sa ljekarom, a kao dodatni lijek možete krosititi kefiir i mekinje.
Nije tajna da je kefir u stanju da normalizuje crijevnu mikrofloru i „umiri“ stomak. To je zbog bifidobakterija sadržanih u njemu, koje sprečavaju nastanak procesa fermentacije i varenja hrane, doprinose pažljivom uklanjanju štetnih toksina. Kefir poboljšava peristaltiku crijeva, ubrzava varenje i pomaže da se hranljive materije bolje apsorbuju. Zbog toga ga nazivaju i najboljim prirodnim probiotikom.
Mekinje su bogate vlaknima, a sadrže i kalijum i vitamine B. Oni nježno utiču na crijeva, poboljšavajući njihov rad, sprječavaju pojavu disbioze (mikrobne neravnoteže) i olakšavaju varenje. Dijetalna vlakna iz mekinja treba da budu obavezan deo zdrave ishrane jer imaju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje, od bolje probave, zdravlja srca, do efekta na regulisanje holesterola i šećera u krvi.
Kombinacija kefira i mekinja često se preporučuje i u procesu mršavljenja zbog čišćenja tela i ubrzanja metaboličkih procesa. Pored zdravstvenih prednosti, kombinacija mekinja i kefira je prijatnog ukusa, osvježva, a pa je mngoima dobar izbor za doručak.
Kako da napravite smjesu kefira i mekinja – evo recepta:
Pomiješajte dvije kašike ovsenih mekinja sa 400 ml kefira. Ostavite da odsotiji 15 minuta dok mekinje ne omekšaju. Po želji, možete dodati i malo cimeta.