BiH

"Dodik je arogantan, neučtiv i nekulturan čovjek koji želi da se kod običnog naroda pokaže kao baja"

Dodik sve vrijeme radi u korist vlastite štete. Bogat je čovjek ali radi na štetu RS-a.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Gost večerašnjeg O Dnevnika bio je vojni analitičar Đuro Kozar.

Evropski parlament zatražio je sankcije za predsjednika RS-a Milorada Dodika. Struka poručuje da neće biti konsenzusa – ko je onda na potezu – je li visoki predstavnik?

– Christian Schmidt neće posezati za takvim mjerama budući da ga u RS-u ne priznaju.

Kakvog bi imalo smisla da izriče sankcije kad od dolaska na mjesto visokog predstavnika nije nijednom bio u Banjoj Luci sa zvaničnim organima. Bio je u posjeti UIO i Agenciji za lijekove – kaže Kozar.

Pokazuje li se ovim sankcijama nemoć, kako to Dodik kaže?

– Dodiku nije svejedno što su uopšte raspravljali u tako visokoj instituciji. On je predmet kritika zato što ruši BiH i što radi puno stvari koje nebi trebao da radi.

Predstavlja se kao arogantan, neučtiv i nekulturan čovjek koji želi da se takvim ponašanjem pokaže kao “baja” kod običnog naroda.

On sve vrijeme radi u korist vlastite štete. On je bogat čovjek ali radi na štetu RS. Postoji mogućnost da se mjere izreknu njemu lično ali i RS-u. Takvih je bilo mjera i zbog toga su ljudi iz RS-a imali velikih problema – odgovara Kozar.

FOTO: O KANAL/SCREENSHOT
FOTO: O KANAL/SCREENSHOT

Iz Brisela početkom sedmice poruke da je NATO put siguran. Ko na koncu odlučuje o NATO putu, hoće li Osmorka omekšati Dodika?

– Oni rade na tome ali jako je bitno što nijednim potezom Osmorka nije dovela u pitanje pristupne dokumente za NATO koje je BiH potpisala.

Postoji i jači argument za naš put u NATO, a to je Zakon o odbrani gdje je jasno napisano da nam je NATO cilj. Dok postoje takvi pristupni dokumenti, mi ćemo ići u NATO.

Posjeta člana Predsjedništva Denisa Bećirovića Briselu je zapravo razmjena mišljenja kako bi naš put u NATO bio još stabilniji.

Ne treba zaboraviti činjenicu, da bi zemlja ušla u NATO, ne ulazi samo vojska, nego i država koja mora biti funkcionalna i mora imati puno jedinstvo zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Vrlo je nerazumno i apsurdno da RS u tom smjeru slijedi Srbiju a ne FBiH, entitet sa kojim je u BiH – dodaje Kozar u razgovoru za O Kanal.

Prihvati notifikacije