Magazin

Dodajte samo jedan sastojak u kafu i crijeva će vam biti zahvalna

Sve veći broj istraživanja i mreža stručnjaka za zdravlje crijeva podupire ideju da kafa može imati koristi za probavni trakt.

FOTO: SHARP
FOTO: SHARP
Ilustracija

“Polifenoli u kafi mogu hraniti korisne crijevne bakterije, potičući rast i aktivnost. Mogu pomoći i u ograničavanju rasta “loših” bakterija, kaže Joseph Salhab, američki gastroenterolog iz Davenporta.

Naglasio je da se sve te “dobrobiti” može dodati kašikom kakao praha u šoljicu kafe. Kad je riječ o probavi, kava i kakao imaju posebne prednosti, piše N1.

Odrasli bi trebali ciljati na 25 do 38 grama kakaovih vlakana dnevno, što se postiže dodavanjem kašike ili dvije kakaa u prahu u jutarnju šoljicu kafe.

Ali, pritom pripazite da ne pijete kafu na prazan želudac jer to može potaknuti lučenje želučane kiseline, a samim time i bolova u želucu. Stoga, prvo nešto pojedite, a onda popijte šoljicu kafe obogaćenu s jednom do dvije kašike kakaa.

Vaš probavni trakt će vam biti zahvalan.