Magazin

DOBRO ĆE IZGLEDATI NA TANJIRIĆU PORED BAKLAVE Donosimo vam recept za Bounty štanglice

Ukoliko i vi volite spoj čokolade i kokosa, a želite da napravite jednostavan kolač koji neodoljivo podsjeća na omiljene Bounty čokoladice, onda isprobajte ovaj recept.

FOTO: DOMAĆI RECEPTI
FOTO: DOMAĆI RECEPTI

Mogle bi odlično izgledati na tanjiriću pored baklave tokom bajramskih dana.

Evo kako se pripremaju.

Kora

300 grama mljevenog keksa

200 grama tamne čokolade

200 ml toplog mlijeka.

Fil

500 ml mlijeka

100 grama šećera

80 grama pšeničnog griza

180 grama kokosa.

Glazura

3 kašike ulja

100 grama tamne čokolade.

Priprema

Pomiješati mljeveni keks i, na sitno rende izrendanih, 200 grama čokolade. Polako sipati mlijeko i miješati. Masu za koru rasporediti u kalup 30×20 cm obložen papirom za pečenje ili manji, ukoliko hoćete da vam kolač bude viši. Nemojte u veći kalup, jer će biti baš tanak. Istresite smjesu pa vlažnom rukom utisnite svuda jednako.

Mlijeku dodati šećer pa staviti na vatru da prokuva. Čim prokuva dodati griz i miješati dok se malo ne zgusne. Kada se zgusne kao puding, skloniti sa vatre pa dodati kokos i miješati. Kokos će dodatno ovu masu da stegne. Skloniti sa vatre, malo prohladiti, da ne bude baš vrelo pa varjačom dodajte, svuda pomalo, na koru. Dodatno poravnate lopaticom.

Ulju dodati izlomljenu čokoladu pa u mikrotalasnoj zagrijavati po 15 sekundi dok se ne otopi ili otopiti na pari. Dobro promiješati pa preliti preko kolača. Ostaviti da se dobro stegne pa prije sječenja izvaditi 10 minuta iz frižidera, isjeći i poslužiti, prenosi Minimagazin.info.