Magazin

Đumbir je mnogo koristan po vaše zdravlje UVRSTITE GA U SVOJU ISHRANU

Đumbir je jedan od najstarijih začina. Koristio se kroz vijekove, a danas se koristi pored tradicionalne primjene i kao sirovina za mnoge preparate za mršavljenje.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Naravno, najbolje ga je upotrebljavati u prirodnoj formi, a ako planirate dijetu, razmislite o ovom neobičnom, zdravom korijenu.

Pročitajte još

Đumbir snažno djeluje na probavni sistem i u dobroj mjeri ubrzava metabolizam, kaže nutricionista Jasna Vujičić. Od davnina je čuven po svojim karakteristikama, a i savremena istraživanja idu u prilog tradiciji.

Često ga možemo vidjeti na našim pijacama, ali i u prodavnicama. Đumbir utiče na smirivanje stomaka i štiti probavni sistem smanjivanjem kiselosti u želucu i povećavanjem pH vrijednosti želudačne kiseline. Kao rezultat smanjuje se učestalost lučenja želudačnih sokova i pojačava dejstvo enzima koji pojačavaju varenje. Zbog toga đumbir ima direktan uticaj na stomak i jetru, čime se smanjuje mučnina i povraćanje – navodi nutricionista.

Brži metabolizam, manje holesterola

Iako je već dovoljno poznata i priznata uloga ove biljke neobičnog oblika za probavu, mnogi nisu svjesni da konzumiranjem đumbira mogu i da smršaju. Kako? Korijen đumbira ne čini da direktno smršate, ali posredno djeluje upravo u tom pravcu.

Đumbir pomaže u snižavanju nivoa holesterola, a osim toga razrjeđuje i krv. Takođe stimuliše i pretvaranje holesterola u žučnu kiselinu, a potpomaže i lučenje žuči. Čim u krvi ima manje holesterola, lakše ćete smršati.

Đumbir ubrzava metabolizam. U korijenu đumbira se nalaze jedinjenja koja stimulišu želudačne enzime, koji potpomažu varenje hrane, dakle potpomažu metaboličke procese. Što je vaš metabolizam brži, više ćete sagorjeti kalorija.

Đumbir pomaže lučenje pljuvačke, koja olakšava guranje hrane i igra ulogu u varenju skroba.

Đumbir poboljšava pokretljivost želuca. Kada probavni sistem funkcioniše najbolje što može, hrana se slobodno kreće kroz tijelo, što smanjuje nadutost i zatvor. U stvari, istraživanja su pokazala da đumbir reguliše peristaltiku, naizmenično kretanje mišića u gastro-intestinalnom traktu koji je potreban da gura hranu i odvodi je kroz probavni sistem. Na taj način đumbir podiže tonus i jača mišiće koji učestvuju u varenju.

Kombinujte ga sa drugom hranom

Đumbir možete uvrstiti u vašu ishranu na mnogo načina, dodaje nutricionista. Možete ga dodati svježeg ili sušenog kao začin u vašim jelima, možete da piti kao čaj ili kao preparat. Međutim, iako je dobar za metabolizam i varenje, đumbir ne treba da vam bude jedini način da smršate. Izbjegavajte da jedete isključivo đumbir, već ga kombinujte sa drugom hranom – savetuje Jasna Vujičić.

Najbolji efekat gubitka kilograma se postiže ako se ishrana u kojoj je zastupljen i đumbir kombinuje sa fizičkim aktivnostima. Opšta preporuka je da do sat vremena poslije vježbanja pojedete obrok baziran na ugljenim hidratima (uz dodatak đumbira) kojim će nadomjestiti utrošenu energiju u mišićima i jetri, ali ne i u masnim ćelijama. Đumbir u ovoj kombinaciji možete pojesti ili piti kao šejk. Bilo kako bilo, izbjegavajte hranu neposredno prije vežbanja, čak iako ste s njom konzumirali đumbir – kaže nutricioinista.

Napomena: Ne preporučuje se konzumiranje više od četiri grama ovog korijena, jer u suprotnom rizikujete da suviše razrijedite krv, što može biti štetno.