Život

Đenana Durek za Bosnainfo: U posljednje vrijeme okrenuli smo se od onoga što je naše

Promocija vezirskog grada, ali i domaće privrede i uspješnih pojedinaca u fokusu je Vezirovog dućana koji je otvoren prošle godine u prizemlju Šarene džamije u Travniku.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kada smo posjetili ovo mjesto prvo smo pomislili da je muzej ili galerija, no Đenana Durek koja nas je ugostila objasnila nam je da je Vezirov dućan prvi artmaydan concept cafe u Bosni i Hercegovini.

“To je mjesto gdje se susreće umjetnost, kultura i tradicija. U posljednje vrijeme okrenuli smo se od onoga što je naše i svakodnevno postavljamo na društvene platforme sadržaje koji su moderni, primamljivi i poprilično tuđi, pravdajući se da je to naše”, ističe Durek za Bosnainfo.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Uredu je to, dodaje, no ako niste svjesni vlastitog identiteta, tradicije, kulture ili pak doprinosa vaše zemlje općoj umjetnosti svijeta, onda se trebate zapitati ko ste.

“U tom smislu, Vezirov dućan pomaže da oživite vlastita sjećanja na vlastiti identitet i da se osjećate kao kod kuće, uživate u recepturama koje ste nekad imali kod vama dragih Ijudi u mahali, i to baš onoj u koju odavno niste svratili”, rekla je Durek.

Vezirov dućan otvoren je prošle godine, s osnovnim ciljem promocije proizvoda naših obrtnika, malih i srednjih preduzeća, ali i običnog čovjeka s ovih prostora koji želi malo mira, uz sevdah, da osjeti šta zapravo znači ćejf i merak.

Naš cilj je stati uz bh. proizvode, naše obrtnike i mala preduzeća, biti direktni kazivači lokalnom stanovništvu i turistima, obrazli, bezbeli. Uspijevamo, jer obišli su nas turisti širom svijeta, pohvalili našu kuhinju, baklavu i ka(h)vu. Jabukovaču, vezirovo šerbe, i otišli svojim domovima puni utisaka, a ove godine su se brojni vratili. Jedna od onih koji su dali visoke ocjene Vezirovom dućanu je i Ingrid Vertessen iz Belgije, koja je oduševljena dovela svoju grupu da probaju naš specijalitet. To su stvari koje se ne mogu kupiti, Ijubav i prijateljstvo”, navela je Durek.

Mi smo za Vezirov dućan saznali kroz projekt ‘’Kafa uz priču’’ u okviru “Sedmice za BiH”.

Kroz tu ideju su ugostili ugledne ličnosti i udruženja, a na kraju i djevojčicu Esmu Gljiva koja je postala poznata po izradi narodnih nošnji za lutkice.

Na kraju te sedmice otvorili su i izložbeni prostor Emporia-Vezirov dućan.

Prihvati notifikacije