Ekonomija

Đački restoran u Zvorniku, prilika za dobru stručnu praksu

Velika potražnja je za kuharima na bh. tržištu rada, pa mnogi koji se školuju za ovo zanimanje, već u srednjoškolskim klupama pronalaze posao.

FOTO: BHRT
FOTO: BHRT

Bilježi se i porast interesovanja za smjerove kuhara i poslastičara. Dobra inicijativa za što kvalitetniju stručnu praksu dolazi iz zvorničke srednje škole, gdje je otvoren đački restoran.

Za Tomislava Aleksića jedan dan u školi je sve osim običnog. Praktičnu nastavu provodi u kuhinji đačkog restorana gdje, uz nadzor profesora, uče pripremu novih jela i savladava vještine potrebne za rad u kuhinji.

TOMISLAV ALEKSIĆ, učenik trećeg razreda kulinarskog smjera

Daju nam mogućnost da učimo mnoga jela i kako da se sprema, servira i tako. Ovdje možemo više da naučimo kroz profesorice i slobodniji smo.

Otvaranjem đačkog restorana u zvorničkom srednjoškolskom centru učenici su dobili mogućnost da iz prve ruke saznaju kako izgleda rad u restoranu.

BILJANA PISIĆ, direktor SŠC “Petar Kočić” Zvornik

To su učenici ugostiteljske škole, kuvari, konobari i poslastičari i od prvog septembra oni imaju priliku da obavljaju praktičnu nastavu u restoranu škole, a istovremeno da svi drugi učenici koji žele da doručkuju ovdje ili kupe neki od slatkiša mogu to da obave u restoranu.

Iako rade tek od početka školske godien ovo je postalo jedno od najpopularnijih mjesta u zvorniku učenici spremaju hranu u đačkom restoranu, a poručuju je i probaju pored učenika i profesora čak i građani Zvornika.

MIRJANA TOMIĆ, nastavnik praktične nastave

U suštini pripremamo sva jela koja su predviđena za prvu drugu i treću godinu. U suštini učenici jedu sva jela koja se nude tog dana i jela po porudđbini, jela sa roštilja, najinteresovaniji su za burgere, pileće štapiće, bečke šnicle i druge poslastice

Zahvaljujući stečenom iskustvu mnogi učenici su, uporedo sa obrazovanjem, pronašli i prvi posao u struci. MILICA LAZIĆ, učenica trećeg razreda kulinarskog smjera

Naučila sam svašta i pljeskavice da pržim i bečke da pravim. Kažu da su dobra jela i pohvalili su nas.

Zbog visokih plata kuvara, koje u našoj zemlji idu i do 4000 maraka, ali i zbog kvalitetnog sticanja prakse, u ovoj školi kažu da broj zainteresovanih za smjerove kuvar i poslastičar iz godine u godinu raste.