BiH

Oslobođeni za zločine kod Zvornika tužio Bosnu i Hercegovinu

Rajo Lazarević, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen u selu Lokanj kod Zvornika 1992., tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijalne štete, piše Detektor.ba.

FOTO:  BIRN BIH
FOTO: BIRN BIH

Lazarevićev punomoćnik Dragan Gotovac je naveo da ostaje kod tužbenog zahtjeva. On je dodao da je Lazarević proveo oko dva mjeseca u pritvoru te dugo vremena imao mjere zabrane blaže i strožije prirode.

Pročitajte još

Pomoćnik pravobranioca BiH Sead Zukanović rekao je da ostaje kod navoda kojima se osporava osnov i visina tužbenog zahtjeva, kao i da država – s ciljem zaštite građana od svih oblika kriminaliteta – može koristiti svoje pravo određivanja mjera zabrane, kao i pritvora.

“Tužitelj je 59 dana proveo u pritvoru, ali treba imati u vidu da je prvostepenom i drugostepenom presudom oslobođen optužbe koja mu se stavlja na teret“, obrazložio je Zukanović te naveo kako tužitelj nije tražio da se presuda objavi javno, a na taj način bi se postigla satisfakcija.

Punomoćnik Gotovac je kao materijalne dokaze predložio presude Državnog suda, dopis Ministarstvu pravde BiH iz 2023., kao i nekoliko rješenja Suda BiH kojima se Lazareviću ukidaju mjere zabrane.

On je predložio saslušanje vještaka neuropsihijatrijske struke na okolnost psihičkih bolova i tegoba koje je trpio Lazarević od momenta lišenja slobode u decembru 2014. pa do februara 2015., kao i tegobe koje je trpio zbog određenih mjera zabrane do februara 2019. Predložio je i saslušanje Lazarevića.

Pravobranilaštvo BiH je predložilo da materijalni dokazi budu i dokazi tužene strane, dok se usprotivio vještačenju tužitelja zbog irelevantnosti i nepostojanja pravnog osnova tužbenog zahtjeva, kao i saslušanju Lazarevića, s obzirom na to “da u spisu predmeta postoji dovoljan broj materijalnih dokaza na predložene okolnosti na koje će se saslušavati tužitelj“.

Za zločin protiv čovječnosti u selu Lokanj kod Zvornika 1992. na ukupno 53 godine zatvora osuđeni su Ljiljan Mitrović, Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović dok su, osim Lazarevića, Goran Maksimović, Slavko Perić i Mićo Manojlović oslobođeni optužbe.

Glavna rasprava po Lazarevićevoj tužbi je zakazana za 26. mart.