Kultura

Mustafić: Nadam se da će nagrada Nedimu Pejdahu korigovati nepravedan odnos prema profesiji...

SARTR (Sarajevsko ratni teatar) vratilo se sa Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci sa pregršt nagrada za glumačka ostvarenja u predstavi "Moj sin malo sporije hoda".

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Tim povodom oglasio se direktor drugog sarajevskog pozorišta, Naropdnog pozorišta BiH, Dino Mustafić koji je posebno želio istaći jedno ime.

– Čestitam od srca svim laureatima i autorima predstave za ovaj uspjeh. Međutim, želim da izdvojim jednu kuriozitetnu nagradu koja je pripala Nedimu Pejdahu za dizajn svjetla u predstavi . Ovo su rijetke i jedinstvene prilike da istaknemo kreativni značaj svjetla kao izražajnog sredstva svake predstave.

Nedim je svojim radom, umijećem i imaginacijom u kreiranju svjetla odavno za mene autor, umjetnik. Nadam se da će ova nagrada korigovati nepravedan odnos unutar pozorišnih institucija prema ovoj profesiji bez koje nije moguć savremeni teatar.

Ova nagrada je samim tim i veća jer naša pozorišta ozbiljno tehnički zaostaju u svjetlosnoj infrastrukturi za evropskim, pa čak i regionalnim standardom. Nagrada Nedimu je prava radost za njegove radne kolege, sve teatarske ljude koji poznaju ovog fenomenalnog i vrijednog čovjeka koji je pravi biser SARTR-a.

Čestitke od srca cijeloj ekipi, kao i agilnoj direktorici Maji Salkić koja je za kratko vrijeme vratila SARTR-u sjaj kakav i zaslužuje – napisao je Mustafić na Instagramu.

Prihvati notifikacije