Kultura

SARTR performansom "Ostavi trag u njihova sjećanja" završava sezonu

Sarajevski ratni teatar performansom "Ostavi trag u njihova sjećanja” tradicionalno završava sezonu i obilježava dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

FOTO: VELIJA HASANBEGOVIĆ / SARTR
FOTO: VELIJA HASANBEGOVIĆ / SARTR

Performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja” koji će se održati sutra u 18 sati ispred platoa Historijskog muzeja, prisjetit će se svih nedužno stradalih. Tom prilikom pozivaju sve građane, prijateljie i kolege da i ove godine pridruže performansu.

“SARTR i građani Sarajeva čitanjem imena stradalih u Srebrenici 11. jula sjećaju se svih žrtava. Taj dan ali i svaki drugi dan žive sa odgovornošću prenošenja poruke mira kako se zločini nigdje na svijetu ne bi ponovili. Kulturom sjećanja pozivamo na bolju i mirniju budućnost”, izjavila je Maja Salkić, direktorica SARTR-a.

Ovim performansom, u kojem se čitaju imena svih stradalih u genocidu, glumci i učesnici performansa žele bar na trenutak oživjeti sjećanja na stradale, čuvati kulturu sjećanja i podsjećati na sve žrtve kako se nikada i nigdje ne bi ponovio ovakav zločin. Kroz godine, glumcima Sarajevskog ratnog teatra pridružio se veliki broj umjetnika i umjetnica koji su učestvovali u performansu.

Performans je prvi put izveden 10. jula 2013. godine u Potočarima i 11. jula u Sarajevu, prema ideji i inicijativi Dubravke Zrnčić- Kulenović.