Kultura

Glumci SARTR-a nagrađeni višeminutnim aplauzom u Banjaluci

Sarajevski ratni teatar (SARTR) nastupio je sinoć u Banjaluci s predstavom "Moj sin samo malo sporije hoda” u sklopu 25. Teatar festa “Petar Kočić” u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

FOTO: SCREENSHOT/FACEBOOK/SARTR
FOTO: SCREENSHOT/FACEBOOK/SARTR

Glumci su nagrađeni višeminutnim aplauzom. Zbog njihovog učešćea, RTRS je odbio da ih medijski podrži.

“RTRS je dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta Republike Srpske što podrazumijeva da kontinuirano pratimo sva događanja i aktivnosti Narodnog pozorišta. Trajno opredjeljenje RTRS-a je da kroz medijsku podršku doprinosimo promociji umjetnosti i kulture u Republici Srpskoj, a time i Narodnog pozorišta kao nacionalne institucije kulture. Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo jeste činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra, te smo iz tog razloga odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest”, navedeno je izjavi generalne direktorice RTRS-a Dijane Milanković.

Ipak, ljubitelji pozorišne umjetnosti nisu marili za ovakve stvari i podržali su predstavu.

“Magična noć. Hvala Banja Luko! Hvala draga publiko za topao i emotivan prijem”, naveli su iz SARTR-a nakon izvođenja predstave.

„Sarađujemo sa Radio-televizijom RS i poštujemo njihovu odluku. Naravno, nije nam drago, ali jednostavno to je tako. Nama nije saopšten razlog bojkota, ako tako to mogu da nazovem, ali je zapravo javna tajna da je razlog SARTR. Svake večeri nam dolaze novinari, čak i oni sa RTRS. Gledaju predstave, ali ne izvještavaju. Program festivala svakako nismo mijenjali“, kazala je za Žurnal Milena Knežić, stručna saradnica za odnose s javnošću u NP RS.

Predstava autora Ivora Martinića je prvi put izvedena 2011. godine. SARTR putuje u Zagreb, gdje će 11.06. igrati na 47. međunarodnom kazališnom festivalu “Dani satire Fadila Hadžića” u Kerempuhu, prenosi N1.

Prihvati notifikacije