BiH

Delić: Potrebno razgovarati o preventivnim programima protiv femicida

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić osvrnuo se danas na slučajeve femicida, kao i na Zakon o nasilju u porodici, naglasivši da je formirana radna grupa koja radi na izmjenama i dopunama tog zakona.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Delić se nada da će se prijedlog izmjena i dopuna tog zakona, ali i krivičnog, te brojnih drugih zakona, ubrzo naći na dnevnom redu. Intenzivno sarađujemo sa sigurnim kućama i pozvao bih medije da u okviru 16 dana aktivizma budu dostupni sigurnim kućama i svim aktivnostima koje će biti organizovane. Preuzeli smo odgovornost i koordinaciju tog događaja, koji ima za cilj podizanje svijesti o važnosti položaja i prava žene, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici, te o promociji sigurnih kuća naveo je ministar Delić.

Podvukao je da Vlada FBiH izdvaja najviše novčanih sredstava za rad sigurnih kuća i ove godine je već izdvojila 500.000 KM u tu svrhu.

Kazao je da nikakav zakon ne može spriječiti femicid, ali da je potrebno razgovarati o preventivnim programima kako do tog nemilog čina uopšte ne bi došlo. Ministarstvo rada i socijalne politike u proteklih pet mjeseci započelo je izradu strategije razvoja sistema socijalne zaštite i zaštite porodice i djece koja je dobila pozitivno mišljenje u kantonima s kojima dijelimo nadležnost. Ona sada ide na davanje mišljenja u Federalno ministarstvo pravde i finansija u Ured za zakonodavstvo, a nakon toga će doći na Vladu i parlament. To će dati mnoge odgovore kada su preventivni programi u pitanju – objasnio je Delić.

Dodao je da “nasilnike treba zatvoriti u zatvor, a ne žrtve, koje su uglavnom stigmatizirane, u sigurnu kuću“, ali da je najbitnije riješiti pitanje prevencije ovog problema, jer sigurne kuće su zadnja karika u lancu nasilja nad ženom ili u porodici.