Sarajevo

Delić: Dok mi danas govorimo o prevenciji rodno zasnovanog nasilja jedno se takvo sinoć upravo i desilo

Akcija informisanja građanki i građana o prepoznavanju, prevenciji i prijavljivanju rodno zasnovanog nasilja danas se održava u Sarajevu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Na platou ispred Aria centra (bivši BBI) građani se mogu informisati o svojim pravima, kako spriječiti nasilje, kome se obratiti, kako potražiti pomoć.

Neophodno je da društva i država pristupe sistematskom rješavanju ovog pitanja, od policije, preko zdravstva, centara za socijalni rad, tužiteljstva, da bismo na adekvatan način, primijenili preporuke koje su ujedno i prevencija za femicid.

Pročitajte još

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić osvrnuo se danas na slučajeve femicida, kao i na Zakon o nasilju u porodici, naglasivši da je formirana radna grupa koja radi na izmjenama i dopunama tog zakona.

“Želim da pohvalim organizatore ove akcije koja je veoma važna i vas medije koji ste ovdje i koji ste glas naroda. Dok mi danas govorimo o prevenciji rodno zasnovanog nasilja jedno se takvo sinoć upravo i desilo u Tuzli i svakodnevno smo svjedoci nasilja i nasilja nad ženama.

Nama ne preostaje ništa nego da prilagodimo zakonske regulative, izdvojimo novčana sredstva i možda najvažnije da mijenjamo narative, jer desit će se opet da neko od muškaraca kaže “neka je, zaslužila je”, jer bukvalno kod nas je žena za sve kriva, nema opravdanja za to. Mi govorimo da moramo imati empatiju prema ženama, prema bilo kojem obliku nasilja, ne smije se trpiti nasilje”, kazao je Delić i naglasio kako će uvijek biti podrška protiv nasilja.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije