BiH

Delegacija CIK-a boravila u Albaniji, razlog je bio itekako zanimljiv

Delegacija Centralne izborne komisije /CIK/ BiH prisustvovala je u Tirani dvodnevnoj radionici o izazovima elektronske identifikacije birača.Radionicu "Regionalne perspektive elektronske identifikacije birača - izazovi i dobre prakse" organizovala je Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ u okviru projekta OSCE-a/ODIHR-a "Podrška izbornim reformama na zapadnom Balkanu".

FOTO: CIK BIH
FOTO: CIK BIH

Fokus debate bio je na zakonskom okviru neophodnom za uspostavljanje sistema elektronske identifikacije birača, uključujući međunarodne standarde i dobre prakse za proces ažuriranja i zaštitu podataka, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović u svom referatu je predstavio portal “e-Izbori” i dosadašnje aktivnosti CIK-a na unapređenju izbornog procesa u BiH.

On je istakao da CIK, uz finansijsku i tehničku podršku Delegacije EU u BiH, u prvoj polovini iduće godine planira realizaciju dvokomponentnog pilot-projekta.

Cilj tog projekta je, uz korištenje sistema elektronske identifikacije birača, sprečavanje zloupotreba u vezi sa identitetom birača kao što su glasanje u ime drugog lica, višestruko glasanje i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, kao i brži prenos izbornih rezultata sa biračkih mjesta u opštinske/gradske izborne komisije i CIK /Glavni centar za brojanje/, navodi se u saopštenju.

Pilot-projekat biće realizovan na 165 biračkih mjesta u deset izbornih jedinica širom BiH.

Delegacija CIK-a, u sastavu Arnautović i članovi CIK-a Irena Hadžiabdić i Željko Bakalar, iskoristila je boravak u Tirani za sastanke sa predsjednicima državnih izbornih komisija iz Albanije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, sa predstavnicima Izborne komisije Srbije, kao i sa OSCE/ODIHR-ovim ekspertima za izbore.

Na poziv predsjednika Centralne izborne komisije Albanije Ilirjana Celibašija, delegacija CIK-a posjetila je i sjedište Centralne izborne komisije Albanije.

Prihvati notifikacije