Svijet

Danas sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) raspravljat će na sjednici u ponedjeljak o situaciji na Kosovu, a tokom sjednice bit će predstavljeno šestomjesečno izvješću o radu Misije UN-a u toj zemlji.

FOTO: PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF KOSOVA
FOTO: PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF KOSOVA

Izvješće generalnog tajnika UN-a Antonia Guterresa ne obuhvaća razdoblje nakon terorističkog nada srpske paravojne formacije na kosovsku policiju krajem septembra u Banjskoj na sjeveru te zemlje u kojem je ubijen kosovski policajac te tri srpska napadača.

No u izvještaju se oštro osuđuje napad na pripadnike međunarodnih organizacija na Kosovu te se Kosovo i Srbija pozivaju da se suzdrže od poduzimanja jednostranih poteza koji bi mogli dovesti do jačanja tenzija i dalje eskalacije.

Do eskalacija na sjeveru Kosova u svibnju došlo je nakon što su novoizabrani gradonačelnici etnički Albanci ušli u općinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku i to uz podršku kosovske policije a to je izazvalo prosvjede Srba koji u tim općinama čine većinu.

Guterres ističe da su eskalacija tenzija i sigurnosni incidenti u maju i junu negativno utjecali i na proces dijaloga koji ostaje jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja.

U izvješću se izražava žaljenje što strane nisu ostvarile značajan napredak u primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i tek se trebaju dogovoriti o redoslijedu primjene odredbi njegovog provedbenog aneksa, a o kojem je suglasnost postignuta u Ohridu.

“Nedostatak napretka u dijalogu nosi rizik od daljih tenzija i moguće eskalacije na terenu. Pozivam strane da potvrde istinsku posvećenost dijalogu uz posredovanje Evropske unije i da u potpunosti primjene sve do sada postignute sporazume”, ističe Guterres u izviještaju.

Na sjednici će Kosovo predstavljati predsjednica Vjosa Osmani, koja će govoriti o političkim i sigurnosnim kretanjima na Kosovu, nakon agresije Srbije na Kosovo, 24. septembra, u Banjskoj, priopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

Srbiju će na sjednici predstavljati premijerka Ana Brnabić a prema nekim medijskim izvješćima, sjednica je trebala biti zavarena za javnost, no zbog tenzija između predstavnika Beograda i Prištine na prethodnoj sjednici do toga ne bi trebalo doći.

Od usvajanja Rezolucije 1244, Vijeće sigurnosti UN-a do 2018. godine o Kosovu je raspravljalo četiri puta godišnje. U 2019. godini su bile tri sjednice o Kosovu, dok se od 2020. održavaju po dvije sjednice godišnje.

Prihvati notifikacije