Magazin

Danas ljubav caruje: Sretno Valentinovo!

Šta god mislili o Danu zaljubljenih, unazad nekoliko godina raste popularnost ovog praznika, a tome u prilog ide i činjenica da je potrošnja u našoj zemlji oko Valentinova posljednjih godina porasla.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Za neke je Valentinovo samo lukav trgovački trik, a neki mu se vesele i obilježavaju ga poklonima ili romantičnim izlaskom. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Valentinovu:

Pročitajte još

Prema jednom vjerovanju, Valentinovo je dobilo ime prema svetom Valentinu, svešteniku koji se oglušio na naredbu cara Klaudija o zabrani vjenčavanje rimskih vojnika kako se ne bi okretali porodici. Sveštenik je potajno vjenčavao parove rizikujući zatvor i pogubljenje. Upravo takva sudbina zadesila ga je 14. februara kada mu je odrubljena glava. Narod ga je proglasio svecem, a kasnije je prihvaćeno da se 14. februara slavi Dan svetog Valentina.

Smatra se da slavljenje Valentinova potječe od svetkovine rimskog boga plodnosti Fauna (tzv. luperkalije).

Znate li da je najveličanstveniji ljubavni poklon Taj Mahal u Indiji?

Sagradio ga je vladar Shahjahan u sjećanje na svoju preminulu suprugu koja je umrla pri porođaju. On stoji kao simbol vječne ljubavi. Gradnja veličanstvene građevine Taj Mahala započela je 1634. i trajala je gotovo 22 godine, a ukupno je na izgradnji radilo 20 hiljada ljudi.

Najstarija poslana čestitka za Valentinovo je ona iz 1415. godine, a poslao ju je vojvoda od Orleansa svojoj supruzi kada je bio zatočen u londonskoj tamnici Tower of Londonu.

Tradicija davanja slatkiša

Prvi doseljenici u Ameriku za Dan svetog Valentina poklanjali su slatkiše onima kojima su gajili osjećaje. Velika se vrijednost tada pridavala takvim poklonima, jer su sadržavali vrlo rijetku namirnicu – šećer. Nakon 1800. godine do šećera je bilo lakše doći, no tradicija davanja slatkiša ipak je očuvana. Mnogi za Valentinovo poklanjaju upravo čokolade i bombonijere kao znak svoje privrženosti, zaljubljenosti ili ljubavi.

Verona, italijanski grad u koji je Shakespeare smjestio radnju ‘Romea i Julije’, svake godine primi oko 1.000 pisama uoči Valentinova, adresiranih na – Juliju.

Procjenjuje se da se svake godine uoči Valentinova pošalje oko milijardu ljubavnih čestitki. Valentinovo je drugi po veličini praznik, odmah iza Božića, ako gledamo količinu poslanih čestitki. Najviše čestitki primaju učiteljice širom svijeta.

Kao simbol romantične ljubavi uvriježilo se srce, jer su mnoge drevne kulture i civilizacije vjerovale da ljudska duša živi u srcu. Srce se povezuje s ljubavi jer su stari Grci i Rimljani vjerovali da se onaj koga pogodi ljubavna strelica odmah zaljubi.

Valentinovo na našim prostorima

Na taj dan uobičajeno je u svijetu da se naveliko kupuju pokloni onima koje se voli. Tako je to i kod nas, posebno od početka devedesetih godina prošlog vijeka. U ovo novije vrijeme kod nas se Valentinovo počinje slaviti nakon obaveznog “šopinga”.

U nekim prošlim vremenima na taj dan u gradovima širom Balkana obnašali su se posve drugačiji običaji.

U današnje vrijeme Valentinovo nije samo Dan zaljubljenih, već i dan kada se daruju drage nam osobe kao znak ljubavi i poštovanja.

Stari običaji u narodnoj tradiciji

Ako je taj dan lijepo vrijeme bit će lijepa cijela godina pred nama. Nadalje, na taj dan žene nisu prele jer su vjerovale da će ih Sv. Valentin zaštititi od svih nevolja.

Postoje i stara praznovjerja:

Ako djevojka na Valentinovo vidi crvendaća, udat će se za mornara. Ako pored nje preleti vrabac, udat će se za siromaha s kojim će biti jako sretna, a ako ugleda češljugara (štiglića), udat će se za bogataša.

Manje poznati simbol Valentinova je i bubamara. Kada ti bubamara sleti na ruku, to donosi sreću. S one strane na koju bubamara odleti, stići će ti ljubljeni.

Simboli Valentinova

Srce je najvažniji simbol Valentinova. U davna vremena ljudi su vjerovali da je srce izvor naših emocija. Darovanje srca znači darivanje samoga sebe. Kasnije se srce povezivalo samo s osjećajem ljubavi.

Crvene ruže, navodno, bile su najomiljenije cvijeće rimske boginje ljubavi Venere. Inače, crvena je boja vatre i krvi te označava strast, energiju čežnju i ljubav. Vjeruje se da je ruža dobila crvenu boju tako da se Venera nabola na jedan od ružinih trnova i krv je natopila ružu.

Golubovi su simbol zaljubljenih, odanosti i ljubavi. Te nježne ptice do kraja života ostaju vjerne svom odabraniku te se zajedno brinu o podizanju mladih…